Urmărește-ne pe:
Image Alt

Tips & Trips

Concediu sau tranzit în Ungaria? Iată la ce să fii atent

Plănuiești un concediu în Ungaria vara aceasta sau treci prin această țară, pentru a ajunge în alte destinații europene? Fie că este vorba despre minunatele plaje sau de pădurile și lacurile Croației, de shopping în Austria, sau de castelele mărețe din Germania, călătoria ta cu mașina personală va fi mai relaxantă dacă planifici totul în avans. Un element extrem de important de care trebuie să ții cont este taxa de drum din Ungaria. Numai după ce o achiziționezi, vei circula legal pe autostrăzile și drumurile naționale din țara vecină, astfel evitând amenzi supărătoare.

De ce ai nevoie de vignetă?

În tranzit prin Ungaria, trebuie să știi că folosirea drumurilor expres, naționale și autostrăzilor implică plata unei taxe de utilizare, ce se achită prin achiziționarea unei vignete, ca în diferite țări vecine. Vigneta pentru Ungaria nu doar că îți permite accesul cu autoturismul personal pe aceste drumuri, dar scutește șoferul și de eventuale amenzi usturătoare, asa cum este, de exemplu și regula taxelor de parcare din capitala acestei țări, Budapesta.

Este vital să achiziționezi vigneta înainte de a intra pe teritoriul acestei țării sau imediat ce ai ajuns,  într-un interval de grație de până la 60 de minute, pentru a evita orice neplăceri, stress suplimentar sau penalități din partea autorităților locale sau de drum, prin intermediul camerelor video specializate, amplasate peste tot.

Vigneta online – simplu, rapid și eficient

Poți achiziționa vigneta în doar câțiva pași simpli, in mediul online, fără să fie nevoie să cauți un punct de vânzare fizic și fără să stai la cozi inutile, sau problematice, cum a fost în perioada pandemiei. Nu va fi nevoie nici de printarea chitanței sau vreunui cod, dar chitanța de achiziție va fi livrate pe e-mail.

Pași utili pentru a cumpăra o vignetă pentru Ungaria online, de pe propriul telefon mobil, de pe laptop sau tableta:

  1. Accesează un website de încredere care vinde e-vignete pentru Ungaria. Totul este simplu, ușor de utilizat, ai afișate toate prețurile și cel mai important, detaliile pot fi disponibile și în limba română. Nu ai nevoie de înregistrare, cont, alte taxe sau obligații.
  2. Selectează tipul de vehicul și durata de valabilitate a vignetei (7 zile, 10 zile, lunar sau anual).
  3. Introdu datele vehiculului tău: numărul de înmatriculare și țara de înmatriculare.
  4. Efectuează plata utilizând un card de credit sau alte metode sigure de payment, Apple Pay sau Google Pay.
  5. Primești confirmarea achiziției prin SMS, împreună cu detaliile vignetei.

De unde cumpăr Vigneta pentru Ungaria?

Dacă preferi să achiziționezi vigneta în mod tradițional, fizic, ai următoarele alternative:

  • Puncte de vânzare de la graniță. Acestea se află în apropierea graniței, sub forma unor chioșcuri, dar mai poți achiziționa vigneta și din stațiile de alimentare cu combustibil din preajma frontierei, MOL, de exemplu.
  • Magazinele și benzinăriile din orașele mai mari și pe principalele drumuri au vignete disponibile. Însă pentru a ajunge în acele locații se poate să fii nevoit să traversezi drumuri cu taxă, iar tranzitarea lor este condiționată de plata vignetei.

Vigneta Ungaria preț – cât costă?

Prețul vignetei variază în funcție de tipul autovehiculului și de durata pentru care dorești să o achiziționezi. De exemplu:

  • Pentru autoturisme D1, maxim 7 persoane, prețul pentru o vignetă de 7 zile este aproximativ 18 euro.
  • Pentru motociclete D1m, prețul vinietei pentru o săptămână este de aproximativ 11 euro.

De recomandat să verifici prețurile actualizate înainte de achiziție pe website-uri si platforme online, pentru a fi sigur că plătești suma corectă.

Idei de concediu reușit în Ungaria

Acum, după ce ai toate informațiile despre vigneta Ungaria, este timpul să-ți planifici concediul. Ungaria este plină de destinații fascinante și de evenimente interesante în fiecare vară. Vezi mai jos câteva exemple:

  1. Dacă ești pasionat de orașe, capitale europene și mâncare de calitate, mai ales cu specific unguresc, un City Break în Budapesta este alegerea perfectă. Orașul aflat pe ambele maluri ale Dunării este plin de atracții turistice, culturale, istorice și de petrecere a timpului liber. De neratat impresionantul Palat al Parlamentului, castelul Buda, băile termale Gellert sau Szechenyi, Basilica Sf Stefan sau o promenadă de-a lungul Dunării, la pas sau cu tramvaiul.
  2. Desfășurat în Budapesta, festivalul de muzică Sziget Festival Ungaria este preferat pentru diversitatea muzicală și pentru atmosfera de neuitat. Evenimentul celebrează și promovează pacea, libertatea de trai și exprimare, dragostea și unitatea spirituală încă din anul 1993, iar anul acesta, Liam Galagher, Martin Garrix, Fred Again, Halsey, Kylie, Skrillex, Sam Smith și mulți alții vor concerta în perioada 07-12 august 2024.
  3. Lacul Balaton, aflat la aproximativ 130 de km de capitala Budapesta este foarte frecventat de localnici ca destinație de weekend sau concediu. Cea mai importantă stațiune-oraș din zonă este Siofok, in partea nordică, oferind plaje, cluburi de noapte, plimbări cu barca, parcul Millennium, Turnul de apă dar și căsuțe de vacanță și alte unități de cazare.

Sursa foto main & articol: Pixabay.com

Adaugă un comentariu

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner