Toamna aduce o nouă ediție Art Safari: Femei, în perioada 6 septembrie – 15 decembrie 2024
Noua ediție Art Safari, lansată la data de 6 septembrie 2024 la Palatul Dacia – România, pe Str. Lipscani nr. 18-20, sărbătorește femeile care au adus o contribuție impresionantă la arta și cultura din țara noastră.
Art Safari de Toamnă cuprinde colecții dedicate unor personalități feminine marcante din istoria României, printre care:
- Regina Maria, spirit artistic, susținătoare a artiștilor, colecționară și, nu în ultimul rând, regină conducătoare
- Cecilia Cuțescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa
- Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania,
- Noul val de artiste contemporane – Young Blood 3.0.
- Expoziție non-conformistă, fără precedent în România: Sâni!
Maria a României, regină și artistă
Maria a României a fost o figură marcantă a monarhiei, pictoriță, designer de mobilier, colecționară și spirit artistic. Art Safari îi dedică o amplă expoziție de picturi, piese decorative, obiecte de mobilier și fotografii, în parteneriat cu Muzeul National Peles, Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Muzeul Naţional Cotroceni. Design: Diana Nicolaie. Colecția este prezentată împreună cu Rețeaua Regina Maria.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest
Maria a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale, manifestată încă din copilărie și din tinerețe. Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, tânăra principesă va picta exclusiv flori – crini, maci, iriși – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau, în care naturalul se împletește armonios cu decorativul. Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, multe dintre piesele concepute de principesă decorând interioarele Castelului Pelișor.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. Casetă pentru scrisori cu monograma mamei reginei Maria, din colecția Muzeului Național Peleș
În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a ales să fie aproape de soldați și de suferințele lor. A vizitat adeseori spitalele de campanie și a fost prezentă pe front, în tranșee, oferindu-le soldaților nu doar ajutor medical, ci și speranță și suport moral.
Regina a fost instruită în tehnici medicale de bază pentru a putea curăța și pansa rănile soldaților, îngrijindu-i cu devotament. Activitatea sa ridica moralul tuturor, devenind astfel un simbol al curajului. A mobilizat resurse pentru a înființa și aproviziona spitale de campanie și a încurajat femeile să se implice în efortul de război, fie ca asistente, fie confecționând materiale sanitare.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. Carte poștală, Regina Maria în ținută de ceremonie cu diademă stil Art Nouveau, bijuterii și decorații (detaliu), din colecția Muzeului Național Cotroceni
În fața epidemiilor de tifos și holeră, Regina Maria s-a aflat în prima linie, sprijinind eforturile de igienizare și distribuire de medicamente. A fost un adevărat lider în lupta împotriva bolilor. Prin devotamentul și curajul său, Regina Maria a devenit un simbol al speranței și al unității naționale, fiind cunoscută drept „mama răniților”.
Principesa Maria s-a implicat și în viața artistică din România, fiind chiar președinta de onoare a societății Tinerimea Artistică. A colecționat artă toată viața. La Balcic, regina Maria va întreține o colonie de artiști care au marcat arta contemporană românească. Muzica, teatrul și filmul au pasionat-o întreaga viață, având o legătură absolut specială cu George Enescu.
Cecilia Cuțescu-Storck – prima femeie profesor de artă din Europa.
Puternică, ambițioasă, feministă convinsă, mamă, soră și soție, muncitoare și dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbați, nicidecum în urma lor – așa ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), o artistă cu o puternică influență în viața culturală din perioada interbelică.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. Cecilia Cuțescu-Storck la Constantinopol, 1938
Colecția dedicată acesteia este prezentată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu. Scenografie: Cosmin Florea.
Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură prin lentila unei femei.
Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania. Fotografiile lui Sibylle Bergemann (1941-2010), născută la Berlin, sunt cu adevărat impresionante. Inițial, s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută și pentru eseurile sale fotografice și datorită observațiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au apărut în publicații internaționale: Der Spiegel, Stern, New York Times.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. Inga, Berlin, Sibylle Bergemann
Expoziție realizată în parteneriat cu ifa, Ambasada Republicii Federale Germania în România și Goethe Institut.
Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane.
La Art Safari
Young Blood 3.0 aduce în prim-plan o selecție eclectică de lucrări recente ale artistelor tinere, într-un cadru dedicat artei supercontemporane produse de femei. De la pictură la realitate augmentată, creație vestimentară, ceramică, sticlă, sculptură, fotografie, textile sau bijuterii, creațiile celor peste patruzeci de artiste prezente în expoziția Noului val traversează cele mai surprinzătoare subiecte, teme de interes și tendințe care conturează starea artei de astăzi. Altfel spus, the girls cooked, ate and left no crumbs.
Artiste: Adelina Gavrilă, Alexandra Mureșan, Ana Cristina Toma, Ana Messer, Antonia Corduneanu, Bianca Serenciuc, Cătălina Nour, Cătălina Ungureanu, Celina Cordoș, Claudia Ciotec, Claudia Pușcașiu, Corina Păcurar, Cristina Alexandru, Cristina Chirilă, Cristina Garabețanu, Diana Boldeanu, Diana Butucariu, Diana Manole, Diana Serghiuță, Ecaterina Poca, Elisa Ștefan, Ilina Schileru, Ioana Aron, Ioana Dumitrescu, Ioana Jantea, Ioana Mihai, Ioana Nicoară, Ioana Stelea, Larisa Danilov, Lia Bîra (n. 1990), Lucia Ghegu, Maia Ștefana Oprea, Mara Cucu, Maria Brîneț, Maria Sicoie, Mimi Pleșoianu, Miruna Copăcel, Nadina Lungu, Nadina Stoica, Oana Tudose, Raluca Ungureanu, Ruxandra Tudoran, Simona Dimache, Smaranda Isar, Ștefania Iakab-Chirca, Teodora Gavrilă.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. Despair Roulette, Lia Bîra
La Promenada Mall, etaj 1
Expoziția transformă experiența obișnuită de flaneur prin mall, într-un traseu intuitiv al descoperirii artistice, oferind în schimb un sentiment neașteptat, de gratitudine, care te face să exclami: Evrica! – ai găsit ce căutai. Lucrările unor tinere artiste contemporane care abordează teme ale unui limbaj universal, precum identitatea, căminul, iubirea sau conștiința de sine, sunt prezente într-o paletă variată de tehnici și practici lucrative – sculptură, creații textile, ceramică, pictură, instalație, mixed-media și grafică – ce pot fi descoperite atât individual, cât și în relație cu spațiul.
Arta contemporană poate fi un refugiu estetic, un popas, o experiență care inspiră, ori dimpotrivă, care trezește un impuls bizar – însă întotdeauna își va lăsa amprenta asupra celui ce o privește, o chestionează, sau îi meditează expresiile. Artiste: Alina Marinescu, Antonia Corduneanu, Arina Bican, Cătălina Ungureanu, Chlorys, Claudia Ciotec, Cristina Chirilă, Diana Nicolaie, Heidi Tradnik, Ilina Schileru, Ioana Aron, Lia Bira, Nadina Lungu, Ruxandra Tudoran, Teodora Gavrilă
Curator: Călina Coman
Expoziția are loc la Art Safari (6 septembrie – 15 decembrie 2024) și Promenada Mall (19 septembrie – 17 noiembrie 2024).
Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut.
O premieră absolută în zona de expoziții românești, ce explorează reprezentările sânilor în arta românească, de la pictură, sculptură și până la instalații. De la obiect al dorinței la cenzură, de la admirație la rușine, sânii au fost un catalizator al dezbaterile culturale din ultimele decenii. Expoziția prezentată la Art Safari își propune să examineze abordările diverse în care artiștii au redat această parte sensibilă a corpului femeiesc.
Foto Facebook.com/ArtSafariBucharest. După baie, Camil Ressu
Alte expoziții la Art Safari de toamnă
- Hair Stories by Elseve L’Oréal Paris
Istoria culturală a părului reprezintă o fascinantă metodă de cercetare a relațiilor dintre biologia umană, statut și norme sociale, etaloane ale frumuseții. De-a lungul diferitelor civilizații și epoci, semnificația părului a comportat transformări spectaculoase, depășind funcția fiziologică și devenind, astfel, un cadru prin care diferite comunități și-au exprimat afilierile culturale, religioase și sociale. Maniera în care părul capilar este expus sau ocultat, îngrijit, purtat ori reprezentat în artă continuă să fie relevantă până în prezent, contribuind la definirea identității de grup sau individuale. Coafurile femeilor, de pildă, au oglindit din cele mai vechi timpuri vârsta, apartenența, credințele religioase, starea civilă, ocupația, statutul economic și social. Cu alte cuvinte, modul de expunere a părului nu are doar un caracter estetic și nu se reduce numai la cum poate fi înfrumusețat corpul.
- Yvonne Hasan. Careuri Magice (19 sept. – 10 nov.)
Careuri Magice este o expoziție dedicată artistei Yvonne Hasan (1925-2016), una dintre figurile importante ale artei românești. Practica ei variată include o multitudine de elemente – medii artistice precum colajul, pictura, desenul sau tapiseria, precum și integrarea obiectelor aparținând vieții de zi cu zi, formând un adevărat studiu al timpului.
Luându-și titlul dintr-una din teoriile artei lui Klee, pătratul magic, expoziția explorează lucrările lui Hasan, în relație cu teoria artei lui Paul Klee. Hasan a fost influențată de teoriile Bauhaus asupra culorii în compozițiile sale, în special cele ale lui Klee, a cărui operă a studiat-o în profunzime, publicând o monografie dedicată artistului, Paul Klee și Pictura Modernă în 1999.
Cât costă accesul, de unde pot fi cumpărate bilete?
Biletele sunt cuprinse 20- 50 lei/ colecție, în funcție de importanță, iar un permis full acces pentru toate colecțiile costă 120 lei.
Biletele pot fi achiziționate online pe https://www.artsafari.ro/project/bilete/
ART SAFARI, muzeul expozițiilor temporare
Art Safari este cel mai iubit eveniment dedicat artei de la noi din țară, cu misiunea de a aduce arta mai aproape de public și de a facilita accesul tinerilor la cultură.
Prin colaborări naționale și internaționale cu muzee de prestigiu și colecționari privați, Art Safari prezintă un program expozițional variat, inclusiv artă românească de patrimoniu, artă contemporană și Supercontemporană, precum și expoziții realizate în colaborare cu muzee internaționale de renume, precum National Portrait Gallery și Victoria and Albert Museum din Londra, conform artsafari.ro.
Art Safari ne propune Arta ca experiență. Conceptul este considerat cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, fiind lansat în anul 2014. Art Safari a sărbătorit anul acesta 10 ani de existență.
Text și foto/ principală https://www.facebook.com/artsafaribucharest. www.artsafari.ro