Tot ce trebuie să știi despre Salina Slănic, Prahova
Lansăm în următoarele rânduri invitația unei escapade de măcar o zi, sau un weekend, la preț de un ceas și jumătate, sau o sută și puțin de km de București, la Salina Slănic, Prahova.
Dacă ar fi să facem un mic istoric al locului, se știe despre Salina Slănic că este cea mai mare mină de sare din România și chiar din Europa ce se poate vizita. Mina Unirea are o adâncime de 208 metri, temperatura este constantă de 12-13º C, iar umiditatea relativă a aerului este de 50-60% și nu există radiații.
Exploatarea de sare din zona Slănic își are începutul de pe vremea Spătarului Mihail Cantacuzino, care a deschis prima mină în 1685, dar aici se exploata sare cu mult timp înainte, dar la adâncimi mici.
Salina este formata din Mina Unirea, iar deasupra ei se află alte doua mine mai mici: Mina Mihai și Mina Carol. Mina Mihai este rezervată în exclusivitate concursurilor internaționale de micro-aeromodelism.
Mina Unirea, de la exploatarea de sare la turism balneoclimateric
Mina Unirea s-a deschis pentru vizitatori în anii `70, când exploatarea de sare s-a sistat. Salina este deschisă spre vizitare și tratament încă de atunci, atrăgând foarte mulți turiști, mai ales în timpul perioadelor mai calde din an. În perioada de vară coada pentru bilete și microbuzele de transport este considerabilă.
Mina Unirea are camerele in formă trapezoidală de peste 50 de metri înălțime. Pereții netezi au un colorit cald, unde straturile de sare au cele mai frumoase linii de alb și gri pe care nici în tablourile lui Picasso nu le găsești.
Înaintezi curios nedezlipindu-ți ochii de la frumusețea lăuntrului pământului, necrezând că aici dedesubt poți vedea ceva atât de maiestuos și pitoresc. Este confirmat faptul că aici găsești cel mai pur aer din lume. Mina este amenajată în continuu.
Cum pășești în interior, după ce cobori din microbuz și se face accesul în mină, cum intri în sala mare, pe partea dreaptă, este amenajată o expoziție cu prezentarea minelor de sare din România.
Găsești informații utile completate de imagini care te fac curios să le citești. Puțin mai în față lângă simularea de intrare în mină, se găsește o expoziție de fotografii cu persoane și peisaje foarte frumos aranjate.
Baza de tratament a fost casa multor persoane care s-au vindecat de anumite boli respiratorii. La începuturile exploatării de sare, aici erau aduși la muncă oameni în detenție, mulți având diverse boli respiratorii. În urma controalelor medicale la care aceștia erau supuși, pentru a li se vedea starea de sănătate, s-a observat în timp că bolile de care erau suferinzi se vindecau sau cel puțin nu mai evoluau.
Locuri de relaxare într-o mare de sare
La tot pasul sunt mese cu băncuțe unde poți lua masa – asta doar dacă ai fost inspirat și ai pus ceva la rucsac, sau daca te mulțumești cu snacks-urile pe care le poți achiziționa de la magazinul slab dotat din interiorul salinei.
Găsești locuri de joacă și relaxare atât pentru copii, dar și pentru adulți (unele contra cost) de la minigolf, biliard, fotbal, baschet, ping pong la pistă de carturi cu pedale, tobogane gonflabile, sau locuri de joacă cu sare unde copii se pot juca în sare cu jucăriile de nisip.
În salină este amenajat cel mai mare Planetariu din România unde se pot viziona în 3D/4K câteva filme foarte interesante (prețul biletului este de 40 RON/adult și 30 RON/copil).
Găsim expus un mic muzeu al sării cu echipamente folosite de-a lungul timpul de mineri, vagoane pe șine cu bulgări de sare, sculpturi în sare, flori de sare expuse și un bazorelief cu marele domnitor Mihai Viteazul.
Fântâna cu flori de sare luminată multicolor este locul unde fiecare vizitator al salinei sigur și-a făcut o fotografie.
Încă un instantaneu cu cel mai instragramabil loc al salinei
Fragmente saline de literatură și istorie
De curând a fost redeschisă o parte a salinei unde statuia marelui poet Mihai Eminescu te așteaptă succedată de imaginea desenată a Veronicăi. Aceasta te privește din umbră peste umărul poetului, amintindu-ți de vremurile romantice dintre cei doi, demult apuse.
Peste drum există o mică expoziție de amber, sare gemă și bobițe de chihlimbar, foarte frumos aranjate.
Un aranjament deosebit este zona sculpturilor cu busturile strămoșilor noștri Burebista, Decebal și Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman, exprimând parcă rivalitatea lor.
Poți merge pe promenadă de unde poți vedea de la înălțime forfota turiștilor care se deplasează în diferite direcții. Se aude perfect gălăgia incomensurabilă, dar o poți ignora savurând o cafea la cafeneaua de acolo, de sus.
Program de vizitare și costuri de acces
Mina se poate vizita tot anul, în fiecare săptămână de miercuri până duminică, iar în lunile iulie și august (în sezon), se poate vizita 7 zile din 7, între orele 900-1630,. Programul este actualizat lunar pe site-ul oficial https://salrom.ro/salina-slanic-prahova/.
Prețurile de acces sunt de 45 RON pentru un adult, 30 RON pentru copii 3 -18 ani, 35 RON pentru seniori. Se pot face și abonamente pentru un anumit număr de intrări la un preț mai avantajos, există derivație de preț pentru grupuri organizate, persoane cu dizabilități, însoțitorii acestora etc. Biletele se pot achiziționa și online dar la un preț puțin mai ridicat https://easy2visit.com/ro/salina-slanic-prahova-acces-prioritar/.
Ponturi de vizitare:
- cunoscând programul salinei, mergi la începutul săptămânii, miercuri, dacă luni și marți a fost închis, atunci se spune că e cel mai pur aer.
- mergi în perioada anului când temperatura de afară nu diferă foarte mult de cea din interior pentru a nu avea disconfort termic.
Ca o concluzie, este recomandat să mergeți la salină, indiferent la care, salinitatea aerului fiind benefică pentru organism, atât pentru copii cât și pentru adulți (este bine să aveți totuși și avizul unui pediatru). Aerosolii din saline pot înlocui cu brio o parte din medicamentele pe care sigur cu toții le folosim, uneori în mod exagerat, când avem probleme de sănătate.
Ar trebui reevaluată și reluarea accesului în mină cu liftul sau cu mijloace de transport moderne, nepoluante, fără alte comentarii sau argumente.
Alte atracții ale zonei, în afara salinei
- Muzeul Sării se află destul de aproape de mină și este amenajat într-o casă veche învelită cu șindrilă, Casa Cămărăsiei din Slănic, Prahova, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Aceasta reprezenta reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare, pe atunci monopol domnesc. Lângă aceasta se găsește Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Povestea locului ne spune că Biserica este una aparte deoarece nu are ușa de la altar. Motivul lipsei ușii este că aici erau aduși ocnașii care erau în detenție, la slujbă. Pentru ca aceștia să nu încerce să evadeze, acea ușă nu a mai fost făcută.
- Grota Miresei era atracția zonei până când în urma inundațiilor din anii `90, o parte din munte s-a surpat și Grota a fost inundată și acoperită. Circulă multe legende despre denumirea grotei miresei, dar cea mai vehiculată este aceea care spune că, la 6 ani după formarea micii peșteri, în anul 1920, la patru zile după nuntă, o localnică nefericită s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare. Fata nu s-a împăcat cu ideea unui măritiş cu un bărbat care nu-i plăcea, astfel că a ales să-și pună capăt vieții in acest mod tragic.
- Baia Baciului și Baia Verde, un lanț de 3 lacuri cu cea mai mare salinitate din Slănic
- Muntele Verde, format din tuf vulcanic, o rocă formată prin acumularea și consolidarea cenusii provenite din eruptiile vulcanice
- Manastirea Zamfira, la distanță de 15 km. Pictura interioară a bisericii noi a fost realizată de catre Nicolae Grigorescu, la vârsta adolescenței, împreună cu fratele sau, Gheorghe.
- Centru de Echitație – www.husarslanic.com
- Dacă timpul o permite, există și alte destule locuri în apropiere sau în stațiune, ce pot fi vizitate. Sunt amenajate plaje şi terase, complexe pentru băi modernizate, sau parcuri în aer liber.
Foto https://www.facebook.com/casapaduriigrosani/
Recomandări de cazare în Slănic Prahova
- Baia Roșie Resort, un resort pentru familii, la 15 minute de mers pe jos de salină, cu diferite facilități ca gradină, terasă, restaurant, sală de evenimente, piscină și camere confortabile, pentru o experiență de cazare de neuitat
- Hotel Roberto, situat in centrul stațiunii Slanic, cazare de 3 stele plus, curat, modern, opșiuni de business și team building
- Pensiunea Casa Pădurii, mai departe de centrul Slănicului, în Groșani, dar într-un cadru natural deosebit de pitoresc, cu mult verde natural, restaurant și loc de joacă pentru copii
Toate foto din arhivă personală Mihai Cuciureanu/ FarAway.ro