În vizită domnească la Târgoviște, fosta capitală a Țarii Românești
Târgoviște este municipiul de reședință al județului Dâmbovița, aflându-se la aproximativ 80 km distanță și 1 oră și puțin timp de București. Are o populație de aproximativ 89.000 de locuitori, conform Primăriei Târgoviște. Orașul este vechea capitală a Țării Românești, un loc plin de istorie, tradiție, religie și cultură, născut și înflorit pe malul râului Ialomița, la limita dintre deal și câmpie.
De cum intri în oraș, Poarta Bucureștilor te întâmpină cu un aer de cetate veche. Pe lângă blocurile impunătoare, orașul are foarte multe case construite la început de secol XIX în care s-au născut, sau au viețuit personalități cunoscute ale vremurilor. Aceste case au arhitectura deosebită și ceva povești, iar acum sunt încă locuite sau funcționează diverse birouri din aparatul de stat și nu numai.
Curtea Domnească, Palatul Domnesc și Turnul Chindiei
Curtea Domnească este, poate, cel mai important obiectiv turistic de vizitat. Aici se află Turnul Chindiei, măreț și înalt, dar și ruinele Palatului Domnesc, fostă reședință a domnitorilor români care s-au perindat la cârma Țării Românești, din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea. Apoi, capitala țării a fost mutată de aici la București, în mod oficial.
Foto Laurențiu Mihai Badea de pe Pixabay
Clădirile complexului includeau odinioară camere rezidențiale, săli de ceremonii, biserici și oferă pagini de istorie încă vie a vieții medievale românești. Turnul Chindiei a fost construit de Vlad Țepeș, conform specialiștilor și oferă o imagine panoramică a ansamblului, a orașului dar și o frumoasă vedere peste lacul parcului Chindia.
Foto N. Adina: https://www.pexels.com/photo/green-plants-near-brown-concrete-building-12528843/
Turnul Chindiei se vizitează și așteaptă urcarea celor 122 de trepte de către fiecare turist care pășește în curtea complexului.Clădirea măsoară 27 de metri în înălțime și 9 metri în diametru. Între anii 1847 și 1851, turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-i-se acestuia, inclusiv înălțarea sa cu circa 5 metri față de construcția inițială.
Foto Laurențiu Mihai Badea de pe Pixabay
În lipsa unor dovezi clare privind mormântul lui Vlad Ţepeş, istoricii din Târgovişte spun că trupul domnitorului s-ar afla sub Turnul Chindiei sau la Mănăstirea Dealu, acolo unde se află şi capul lui Mihai Viteazul, conform articolului Lucruri neştiute despre Turnul Chindiei din Târgoviște.
Din înaltul Turnului, se poate vedea chiar și Mănăstirea Dealu, o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea orașului Târgoviște. Drumul principal de acces este, pe ultimii 2 km până la mănăstire, o pantă cu înclinație mare ce șerpuiește până în vârful dealului. Imagistica peisajului este una impresionantă și atractivă. Nu departe de aici Mănăstirea Viforâta este o altă mănăstire martoră a vremurilor demult apuse.
Biserici și muzee, religie și cultură
Biserica Domnească din Târgoviște, fost paraclis al Curții Domnești, este un monument istoric și de arhitectură, ctitorie a lui Petru Cercel (1585). Lăcașul a fost reparat în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, între anii 1698–1699, ispravnic al lucrărilor fiind marele dregător Ianache Văcărescu. Picturile au fost executate de pictorul Constantinos în anul 1702.
Biserica Mare Domnească a fost catedrală mitropolitană și loc de încoronare pentru unii domnitori ai Țării Românești, fiind martoră la numeroase și importante evenimente de-a lungul timpului.
Foto https://www.facebook.com/pages/BisericaDomneascadinTargoviste
Biserica Mică, sau Biserica Sfânta Vineri, cum este cunoscută de localnici, era loc de rugăciune pentru domnitori. Tot aici a fost construit pe ruinele unei vechi clădiri Muzeul Tiparului. Acesta expune primele cărți tipărite în limba română de la Diaconul Coresi, o mașină de tipărit încă funcțională unde, din când în când, se oferă demonstrații practice. Prețul unui bilet este de 20 lei/adult și 10 lei/preț redus pentru vizitarea complexului.
Cele 9 muzee din cadrul Ansamblului Național Muzeal „Curtea Domnească” îți ocupă cel puțin o zi pentru a putea fi vizitate, nesocotind casele memoriale sau împrejurimile. Muzeele sunt:
- Ansamblul monumental „Curtea Domnească”,
- Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni,
- Muzeul de Istorie,
- Muzeul de Artă,
- Muzeul „Vasile Blendea”,
- Casa Atelier „Gheorghe Petrașcu”,
- Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic,
- Școala de Ofițeri de Cavalerie „Ferdinand I”,
- Muzeul „Casa Romanței”.
Muzeul de Artă Târgoviște, reprezentând pictură de Gheorghe Petrașcu – Clopotniță la Târgoviște (Clopotnița Bisericii Mari Domnești de la Curtea Domnească din Târgoviște), variantă, pictură în ulei pe pânză (în penel și cuțit de paletă), nedatat, semnat în colțul inferior stâng, cu negru, cu pensula „G. Petrașcu”
Foto https://www.facebook.com/artapentrutoti,
Toate muzeele din cadrul ansamblului se vizitează contra cost, prețul pentru un bilet întreg variind de la 10 lei până la 20 lei pentru fiecare locație.
Un loc deosebit în oraș este Mănăstirea Stelea. Mai rar întâlnești așezăminte monahale în feeria orașului. Această mănăstire este în centrul Târgoviștei de astăzi, în mijlocul unei incinte înconjurate cu un zid înalt, construit din cărămidă și bolovani de râu. Mănăstirea este în activitate ca mănăstire de călugări.
Monumente aici cuprinse sunt: turn clopotniță, casa egumenească, chilii, ruine ale zidului de incintă, biserica și un muzeu.
Prima grădină zoologică din România
Gradina Zoologică este locul de atracție pentru copii și nu numai. Una din intrările la gradina zoo este prin incinta Parcului Chindia. Este un loc plin de vegetație, întins pe 4 hectare și adăpostește peste 160 de specii de păsări și animale. Unele exemplare sunt unicat in Romania: hipopotamul pitic (Hexaprotodon liberiensis ) și o specie de maimute – Mangabi negru cu mot (Cercocebus atterimus).
Își are originea de pe vremea domnitorului Petru Cercel conform scriptelor (Franco Sivori – Călători străini despre Țările Române), fiind considerată prima grădină zoologică din România.
Foto https://zootargoviste.ro/
Parcul Chindia, cel mai mare parc al orașului, are la intrare statuia lui Vlad Țepeș, care te întâmpină și îți deschide drumul spre Aleea Voievozilor. Aleea cuprinde busturile a 33 de domnitori turnate în bronz. Aceștia au condus țara începând cu 1400 până la 1714. Aici, în parc, se găsește teatrul de vară pe care municipalitatea se străduie să îi recâștige popularitatea pierdută.
Restaurantul Brotăcei este un loc aparte. Acest restaurant a fost redeschis în anul 2021, după 20 de ani în care a fost lăsat în paragină. Locația se află pe malul lacului, unde poți servi masa având o priveliște extraordinară, în apropierea debarcaderului. De aici poți închiria o barcă pentru o plimbare de neuitat pe lac.
Clădiri administrative de importanță arhitecturală majoră
În centrul orașului Târgoviște se află clădirea impunătoare unde își desfășoară activitatea conducerea Județului, care este păzită de statuia Voievodului Mircea cel Bătrân. În celălalt capăt, te așteaptă pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor sau Piața Mihai Viteazul, statuia turnată în bronz a Voievodului, călare pe cal.
Operă deosebită a sculptorului Mihai Marcu, statuia ecvestră a marelui domnitor Mihai Viteazul a fost dezvelită în anul 2001, când s-au comemorat 400 de ani de la moartea voievodului. Sculptorul și-a propus să evoce în opera sa strălucita victorie obținută de armata română sub conducerea lui Mihai Viteazul la Târgoviște în 1595. În urma acestui succes, domnitorul a restabilit capitala țării de la București la Târgoviște. De aici, de la Târgoviște, și-a început acțiunea unificatoare a Țărilor Române.
Foto https://www.targovistecity.ro/ro/places/statuia-ecvestr–a-lui-mihai-viteazul
Până acolo traversezi Parcul Mitropoliei, unde teii te îmbie cu mirosul florilor lor, în sezon, ca în poeziile lui Eminescu.
Impunătoarea Biserică a Mitropoliei sau Catedrala Mitropolitană se află pe partea stângă. Aceasta a fost sfințită în 1520 dar, de la forma inițială până la forma actuală, a suferit foarte multe modificări. Pictura Bisericii dar și arhitectura construcției sunt deosebite.
Când spui Casa de Cultură a Sindicatelor gândul te duce negreșit la festivalul Crizantema de Aur. Aici s-a desfășurat ani la rând acest renumit și longeviv festival de romanță (peste 50 de ani).
Foto https://www.facebook.com/pages/CasaDeCulturaASindicatelorTargoviste
Nu departe de aici se găsește Casa Romanței. Este o clădire arhitecturală deosebită unde ai posibilitatea de a intra în lumea fascinantă a Romanței. Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, aflat sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (FEACU), funcționează ca secție a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”.
Foto https://www.facebook.com/muzeulcasaromantei
Tot în zona, găsim Primăria orașului Târgoviște. Este o clădire publică realizată la sfârșitul secolului secolului al XIX-lea, în stilul Beaux Arts, în perioada La Belle Époque. Tema roza vânturilor este un element foarte curios în cadrul bogatei panoplii decorative a clădirii.
Ceasul primăriei din partea frontală a clădirii se păstrează și astăzi cu cadranul şi limbile originale, iar mecanismul din sfârșitul de secolului al XIX-lea, sună încă clopotul la ora fixă. Zona este a Centrului Vechi al Târgoviștei, fiind plină de restaurante-terase și magazine care își desfășoară activitatea în clădirile vechi, pline de istorie.
Biserica Târgului a fost ridicată de Udriște Năsturel în anul 1654 în centrul orașului (centrul vechi). Are numele sugestiv și arată preocupările strict economice ale celor care au pus temeliile așezării.
Hotel Valahia, Hotel Dâmbovița, Hotel Tolea sunt câteva variante unde care te poți caza, în cazul în care vrei să rămâi peste noapte pentru a vizita Târgoviștea domnească în detaliu.
Foto principală https://www.pmtgv.ro/