Top parcuri tematice cu dinozauri din România
În fiecare zi, gândurile noastre călătoresc aproape și departe pe diferite emisfere ale planetei, peste mări, oceane, țări și continente, în locuri văzute și nevăzute, pe plaiuri vizitate și nevizitate, pentru a-și astâmpăra setea de cunoaștere și nevoia de evoluție. Dar călătoriile în timp sunt cele mai fascinante și mai provocatoare, iar parcurile cu tematică preistorică sunt adevărate portaluri magice către lumea dinozaurilor de acum milioane de ani, unde copilăria se combină cu maturitatea, iar spațiul și timpul își găsesc numitorul comun în imaginație.
Să ne transpunem în vremurile în care imenșii dinozauri umblau pe pământ și să ne bucuram alături de copii, familie sau prieteni în unul dintre numeroasele parcuri preistorice din România. Iată mai jos o listă din care să alegem, în funcție de regiune și alte variabile.
Foto FarAway.ro
Dino Parc Râșnov
Începând cu anul 2015, mai exact în zona împădurită premergătoare Cetății Râșnov, s-a deschis cel mai mare parc cu dinozauri și temă preistorică din România. Expoziția cuprinde dinozauri atestați științific, în mărime naturală, ouă și pui de dinozauri, conform descoperirilor paleontologice făcute de către cercetători. Este primul parc cu dinozauri din țară și cel mai mare din Sud-Estul Europei.
Aici, la Dino Parc Râșnov, sunt expuși peste 120 de dinozauri, dispuși pe un traseu bine stabilit, parcul întinzându-se pe o suprafață de 4 hectare. Parcul este foarte bine realizat, curat și întreținut, o parte dintre exponate având încorporate boxe și amplificatoare de sunet bine plasate și distribuite. Sistemele audio reproduc sunetele pe care se crede că aceste animale preistorice le-ar fi scos, în timp ce imit mișcarea prin acționare mecanică.
Foto FarAway.ro
Activități educative în aer de munte
La Dino Parc Râșnov se organizează diferite activități educative conexe pentru copii. Există un spațiu amenajat pentru cinema în aer liber, unde se pot urmări filme, desene animate sau documentare despre dinozauri.
Tot la Dino Parc Râșnov este amenajat un vulcan ce imită cele 3 tipuri de cutremure: mișcarea plăcilor tectonice ale pământului, un vulcan care erupe dar și cutremurul provocat de dinozauri în alergare.
Foto FarAway.ro
Dino Park București
Alt parc cu tema preistorică se află în curtea Muzeului Geologic Național din Piața Victoriei. Acesta se află între obiective bine cunoscute (amintim câteva: Piața Victoriei, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Sediul Guvernului României, Muzeul Țăranului Român).
Aici sunt expuse peste 40 de exemplare de dinozauri, într-un spațiu bine plasat, „căptușit” împotriva vizibilității exterioare și a gălăgiei urbane. Exponatele sunt acționate mecanic, echipate acustic îți oferă un peisaj fascinant, mai ales pentru cei mici. Parcul oferă, contra cost, o călătorie în Cinema 9D în lumea preistorică.
Foto FarAway.ro
Jurasica Adventure Park Neptun
Este un obiectiv unde 42 de dinozauri se lasă descoperiți printre copaci, în marginea unei păduri în stațiunea Neptun, pe litoralul țării noastre, chiar lângă terenul de fotbal.
Pe lângă aleile înguste, ce șerpuiesc printre copaci, sunt amenajate și locuri de joacă pentru copii mici, dar și pentru cei mai mari, cu tobogane gonflabile dar și spații de joacă clasice, cu nisip, tobogane, leagăne și balansoare. Exponatele de aici reprezintă dinozauri de pe toate continentele și aduc cu ele informații valoroase despre mediu, hrană, modul de viață pe care îl aveau aceștia.
Foto FarAway.ro
După lăsarea întunericului, vizitatorii se pot bucura de o experiență unică, parcul fiind iluminat integral printr-un sistem de ghirlande pe aproximativ 3 kilometri. Călătoria începe în pași de dinozaur prin Europa și continuă prin Antarctica, America și Africa, Asia, încheindu-se în îndepărtata Australie.
Dinosaur World Transylvania
În Țara Hațegului au fost descoperite primele fosile ale dinozaurilor pitici, care au trăit prin această zonă. În urma acestor descoperiri, nu foarte departe de Hunedoara, în localitatea Sibișel, comuna Râu de Mori, a fost amenajat acest parc tematic care te așteaptă să descoperi Balaurul Bondoc și specii inedite de dinozauri, într-o formă extrem de apropiată cu cea naturală.
Foto https://www.facebook.com/dinosaurworld.ro
Atracții și activități Dinosaur World Transylvania
- Loc de joacă cu leagănul butuc, jocuri interactive, groapă de nisip, pereți de cățărare de lemn, balansoare, casa de lemn.
- Vizita la ferma de animale unde întâlniți bizoni, măgăruși, ponei, alpaca, căprioare, capre, cai, iepurași, oi. Se pot face plimbări călare pe măgăruși, ponei sau cai.
- Ture cu trenulețul, trasee printre copaci, tobogan gonflabil, zona de relaxare printre copaci cu hamace, tiroliană, tir cu arcul dar și mini fotbal, minibaschet, minivolei, minigolf, darts.
Acest parc se întinde pe o suprafață 100 de hectare și, în fiecare an, investitorul surprinde cu ceva nou. În parc există un Food Court unde poți potoli foamea micilor năzdravani dar și pe a părinților, cu produse locale pregătite într-un spațiu inedit pentru gustul tuturor.
Dino Park Stâna de Vale
În cadrul parcului de aventură Happy Land Adventure Park, la un ceas și jumătate de mers cu mașina, a fost amenajat Dino Park Stâna de Vale. Aici este locul preistoric unde 50 de exemplare de dinozauri animatronici „te pândesc” pe toată lungimea traseului foarte frumos amenajat, pe o suprafață de 30000 de mp.
Foto https://www.facebook.com/happylandadventurepark
Pe lângă parcul dinozaurilor, în cadrul locației se pot efectua diferite activități precum trasee în copaci, tiroliană, tubing pe pernă de aer, tubing simplu, ski, trambulină cu corzi, drumeții pe bicicletă, bob alpin.
Wonderland Dino Park Cluj
La doar 7 km de centrul orașului Cluj-Napoca, 25 de dinozauri așteaptă să fie vizitați sub cerul liber, într-un cadrul natural deosebit, în incinta Wonderland Resort. Vizitatorii de orice vârstă pot vedea și afla date interesante despre o mulțime de dinozauri care populau planeta în perioadele geologice Triasic, Jurasic, Cretacic.
Foto https://wonderland.ro/activitati/dino-park/
Copiii pot interacționa cu replici de: ouă de dinozauri sau schelete ce trebuie dezgropate, cea din urmă fiind o activitate foarte apreciată și interesantă pentru ei.
Parcul Arca lui Noe
În acest an 2025, pe DN 73 Pitești-Câmpulung -Brașov, în Lăzărești, la doar 15 minute distanță de municipiul Câmpulung Muscel, Argeș, se deschide Parcul Arca lui Noe.
Investitorii ne invită să vizităm locul unde te vei bucura de distracție în familie și unde fericirea nu are vârstă.
Foto www.facebook.com/ArcaluiNoe
Atmosfera va fi plină de armonie și culoare. Din reclamele difuzate, amenajarea este una deosebită cu dinozauri, animale sălbatice în mărime naturală, diferite locuri de joacă cu tobogane gonflabile.
Vor fi amenajate un muzeu al oului, casa reptilei, o mini gradină zoologică cu animale și păsări domestice, exotice și sălbatice. Nu vor lipsi plimbările cu trenulețul, sau locurile clasice de joacă pentru copii. Toate acestea vor putea fi descoperite în curând.
În loc de concluzii
Dacă și copilului tău îi plac dinozaurii și poveștile despre aceștia, vei aprecia recomandările noastre. Poți găsi informații pe care copiii poate le știu doar din cărți, dar pe care le vor fixa mult mai bine descoperind vizual această lume preistorică, ce le va hrăni curiozitatea și fascinația. Copiii vor fi entuziasmați și încântați de orice variantă ai alege.
Foto principală FarAway.ro