Urmărește-ne pe:
Image Alt

Destinații

Descoperă 13 lucruri interesante și surprinzătoare despre Croația

Croația, stat cu un patrimoniu istoric deosebit și cu o diversitate naturală de o excepțională frumusețe, este situată în partea central-vestică a Balcanilor, în sud-estul Europei. Cu o suprafață relativ mică de 56,594 kmp, țara cuprinde regiunile tradiționale geografice sau provincii Dalmația, Istria, Croația Centrală și Slavonia, primele 2 acoperind coasta Mării Adriatice, deci beneficiind și de litoral și insulele adiacente. Descoperă mai jos 13 lucruri interesante și curiozități de cultură generală pe care probabil nu le știai despre Croația, din punct de vedere istoric, geografic dar mai ales turistic.

  1. In Croația se află cel mai mic oraș din lume, în partea centrală a regiunii Istria, în nord-vestul țării. Așezarea Hum are o populație de aprox 30 locuitori, conform recensământului din 2011.
  2. Dubrovnik, una dintre cele mai importante stațiuni turistice din zona Adriaticii, aflată în sudul extrem al țării, a fost o republică independentă majoră timp de 450 de ani, pe vremuri purtând numele de Raguza. În secolul al XVII-lea, s-a remarcat prin rivalitatea comercială, economică și naval-militară cu Veneția. Raguza și-a schimbat numele în Dubrovnik în anul 1918, când a intrat în componența Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, devenit Iugoslavia îm 1929, conform Wikipedia.

Foto FarAway.ro

  1. Anfiteatrul din Pula este unul dintre cele 6 mari arene romane încă existente în vremurile noastre, fiind și singurul cu toate 4 turnurile laterale păstrate în întregime. Construit între anii 27 î.Hr – 68 d.Hr, Colosseumul croat măsoară 132 metri în lungime, 105 m lățime, iar zidul exterior are 32 metri înălțime. Capacitatea de găzduire este de aproximativ 20,000 spectatori, având aceeași funcționalitate și moștenire istorică și arhitecturală similare Colosseumului din Roma, din timpul domniei împăratului Vespasian.

Imagine de Alexandru Manole de la Pixabay

  1. În orașul Zadar, situat în regiunea Dalmația de Nord, există un intrument experimental ce creează muzică folosind valurile mării, prin intermediul unor tuburi plasate dedesubtul treptelor de marmură ale falezei. Numit Orga Mării, obiectul a fost realizat de arhitectul local Nikola Basic și lansat în anul 2005, contribuind la potențialul turistic oricum ridicat al portului Zadar.
  2. În Croația se află plaja numită Zlatni Rat (Cornul de Aur), pe insula Brac, aproape de Split, ce are particularitatea de a-și schimba forma și direcția în funcție de vânt. Aceasta a fost votată ani la rând cea mai frumoasă plajă din țară de către turiști și specialiști în domeniu.

Foto https://www.pexels.com/photo/a-beach-with-trees-and-people-on-it-27651506/

  1. S-a estimat că insula Hvar, aflată în cantonul Split – Dalmația, în Marea Adriatică, este cel mai însorit loc din Europa, calculele indicând că soarele strălucește aici un timp cumulat de 2800 ore pe an. Astfel, insula este o destinație de vacanță perfectă, indragită de turiștii de pretuntindeni.
  2. Se presupune că insula Korčula de pe coasta Dalmației, ar fi locul de naștere al lui Marco Polo, faimosul explorator și comerciant venețian, cunoscut printre altele pentru călătoria în China, pe Drumul Mătăsii.
  3. Croația deține deține peste 1000 de insule, insulițe și recifuri, având astfel una dintre cele mai fragmentate linii de coastă din Europa.

    Foto FarAway.ro/ Brela – Riviera Makarska

  4. Parcul Național Lacurile Plitvice, unul dintre cele mai vechi și mai mari parcuri naturale din țară, aflat în Patrimoniul UNESCO, este format din 16 lacuri de diferite dimensiuni, cu apă curată, transparentă și verde-albastru smarald. Lacurile sunt conectate între ele printr-o serie impresionantă de cascade, diferența de înălțime ajungând la 134 metri. Aici se găsesc și păduri luxuriante, peșteri, vegetație și faună diverse constând în cerbi, urși, lupi și specii rare de păsări. Domeniul cu o suprafață de 29,6 hectare fost desemnat parc național în anul 1949, fiind situat în zona muntoasă carstică din Croația Centrală. Reprezintă un obiectiv turistic de neratat, fiind foarte bine protejat, gestionat modern și administrat eficient de către autoritățile locale, cu acces securizat pentru public, trasee de hiking, poteci de lemn, balustrade de siguranță, pastrându-se în același timp frumusețea inițială, naturală și grija pentru biodiversitatea aproape unică.

 

Foto FarAway.ro

  1. Grădina Botanică Velebit, aflată la 1400 m înalțime, în partea septentrională a masivului Velebit, nu este una clasică, amenajată într-un spațiu definit, ci o zonă sălbatică unde peste 300 de specii de plante, unele rare și protejate, cresc singure în mod natural, în cadrul unei rezervații naturale de importanță majoră.
  2. Palatul lui Dioclețian din Split, aflat chiar în centrul istoric și cultural al orașului, a fost construit de împăratul roman Dioclețian între anii 295 -305 d.Hr, pentru a-i servi ca reședință după abdicarea din 305. Palatul este unul din cele mai bine conservate și valoroase edificii ale Antichității târzii, de sorginte romanică.

Foto FarAway.ro

  1. Serialul TV de mare succes Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones a fost filmat și în Croația, Dubrovnik servind ca locaţie de filmări pentru „King’s Landing“, capitala celor Şapte Regate din Westeros, dar și Fortăreața Klis, Mereem în producția HBO. Acest fapt a contribuit semnificativ la creșterea interesului turistic din partea milioanelor de fani din toată lumea, avand un efect de ordinul milioanelor de Euro din punct de vedere comercial, social și economic.
  2. Câinele dalmațian, rasa de câini mari foarte cunoscuți pentru aspectul lor de culoare albă, cu pete negre, își are originea în Croația, mai exact în regiunea Dalmația, aflată de-a lungul coastei Mării Adriatice.

Foto principală FarAway.ro/ Plitvice

Adaugă un comentariu

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner