Urmărește-ne pe:
Image Alt

Destinații

Descoperă Ținutul Buzăului! Ep.1: orașul Buzău, Tabăra de sculptură Măgura, mănăstiri, Monteoru, Vulcanii Noroioși și Focurile Vii

 

 

De ce ai vizita Buzăul și tot ce-l înconjoară? Pentru că, putem spune și scrie, sunt multe de vizitat, există multe locuri, puncte de interes și obiective turistice, culturale și religioase, unele încă necunoscute și nepromovate. La nici 2 ore de București, evitând aglomerația de pe Valea Prahovei, te poți bucura de munte și aer curat, de peisaje deosebite și drumeții de neuitat.

Despre Buzău – râu, oraș, județ

Buzău este municipiul de reședință al județului Buzău, aflat in regiunea Muntenia, în sud-estul României. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune de deal-munte cu climă temperată.

Atestarea documentară a orașului a fost făcută în anul 376, unde era menționat un râu denumit Mousaios, într-o scrisoare, trimisă de Iunnius Soranus, guvernatorul Scythiei Minor, arhiepiscopului din Cezareea Mazaca. În această scrisoare se relatează martirizarea, la 12 aprilie 372, a misionarului creștin got, Sava, înecat de către confrații lui de confesiune ariană, în râul Buzău. Copii ale documentului Pătimirea Sfântului Sava se păstrează și acum în Biblioteca Vaticanului, la Roma, dar și în Biblioteca San Marco din Veneția.

Foto Vlad Ioan: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-concrete-building-during-night-time-7871527/

În secolul al IV-lea, goții, care ocupau spațiul buzoian, au fost alungați de aici de huni. Încă din perioada medievală exista aici cetatea Buzăului, menționată în documente străine. Aici exista și un târg punct de vamă, despre care se scria în documentele anului 1431. Ulterior, în secolul al XVI-lea, pe locul târgului a fost înființat sediul episcopal ortodox.

Tabăra de sculptură de la Măgura

Unică în Europa, Tabăra de sculptură de la Măgura este cel mai mare ansamblu de statui în aer liber,  fiind creat în decurs de 16 ani (1970-1985), ca simbol a celor 16 secole trecute de la atestarea documentară a Buzăului. Sunt peste 250 de opere de artă din piatră, create de 163 artiștii ai vremii care se pricepeau în modelarea pietrei și care au donat aceste opere județului.

Sculpturile nu au fost marcate o perioadă pentru ca vizitatorii să poată cunoaște autorul și titlul lucrării. În prezent, fiecare sculptură are o tăbliță cu un număr de identificare. La intrarea în tabără puteți vedea numele sculptorilor și numerele lucrărilor acestora.

Foto FarAway.ro

Expoziția poate fi vizitată oricând, fără program sau taxă de intrare. Suprafața ocupă peste 20 de ha., ea fiind rezultatul unui proiect cultural-artistic incomensurabil, unic, dar parcă dat uitării, din păcate, probabil din cauza faptului că provine din epoca ceaușistă.

Mergând în drumeție, direct din drumul asfaltat, pe trasee și poteci mai puțin umblate, poți descoperi zone întregi pline de tufișuri de zmeură și mure, păduri de foioase și vegetație abundentă, ce îți pot da un boost de energie, vitalitate și poftă de viață, departe de tumultul cotidian.

O foarte bună recomandare de cazare în zonă, este Pensiunea Hotel Cetățuia, cu un amplasament ieșit din comun, de poveste, fix în mijlocul pădurii. Poți alege dintre camere duble, un apartament, o camera dublă și chiar un bungalow, mai aproape de natură. Aici, se și mănâncă foarte bine, divers și tradițional, prânz sau cină. Dimineața, îți poți savura cafeaua și micul dejun alături de un prietenul Vasile, un vulpoi aproape domesticit care dă târcoale superbei terase și umblă nestingherit pe aleile înconjurate de trandafiri și flori diverse din curtea hotelului.

Foto FarAway.ro

Mănăstirea Ciolanu și Schitul Cetățuia

Nu poți rata cele două simboluri vecine taberei de sculptură, Mănăstirea Ciolanu și Schitul Cetățuia (poate mai puțin cunoscut, dar de neratat). Mănăstirea Ciolanu datează din anul 1590,  în încinta acesteia aflându-se două biserici, Biserica Veche datată la sfârșitul sec. al XVI-lea și Biserica Mare, datată din anul 1828. Aici se pot vedea Catapesteasma Bisericii pictată de Nicolae Teodorescu Pitarul, care a condus școala de pictură de la Buzău, dar și icoane pictate de părintele picturii neoclasice Gheorghe Tăttărăscu.

Monteoru – cultură, familie, stațiune

Părăsind zona Ciolanu, te poți îndrepta către Monteoru, unde găsim vestita stațiune balneară Sărata Monteoru, înființată în urmă cu peste 130 de ani de către Grigore Monteoru. Micul Paradis sau Perla Buzăului, cum mai este cunoscută stațiunea, a devenit Destinație Europeană de excelență -EDEN pentru turismul acvatic. Capela și Vila Monteoru, lăsate moștenire aici de către familia Monteoru, au devenit astăzi monumente istorice importante, pe lângă cele consacrate: ape minerale curative, exploatarea de petrol și, poate, cea mai importantă, Cultura Monteoru, una dintre cele mai avansate civilizații ale Epocii Bronzului.

Vulcanii Noroioși și Focurile Vii

Indicatoarele din zonă te îndrumă și către cele 4 geo-situri de Vulcani Noroioși din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Ți se oferă un peisaj unic, selenar, în contrast cu pădurile dimprejur. Dacă ești pasionat de fotografie și locuri instagramabile, trebuie să ajungi neapărat aici, în prezența pământurilor fără viață („badland-uri”) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră.

Foto Georgescu Catalin: https://www.pexels.com/photo/barren-rocks-on-wasteland-20762799/

Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.

Vulcanii Noroioși sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, cratere circulare cu noroi lichid fierbător, Pâclele Mari, unde sunt cele mai numeroase aparate active, dezvoltate pe cea mai mare suprafață, de 22 ha, cu șănțulețe și viroage adânci, ca pe lună, Pâclele Mici, mai reduși ca înălțime și număr și Beciu, pe o suprafață mai restrânsă.

Foto Tudor S: https://www.pexels.com/photo/white-and-black-abstract-painting-10379195/

Nu în ultimul rând, ”Focurile Vii”, de lângă Terca, Lopătari, unde coloanele de foc țâșnesc din adâncurile pământului și ard neîncetat cu flăcări eterne, vizibile noaptea de la distanță. Acestea sunt rezultatul gazelor care ies din pământ de la o adâncime de aproximativ 3 km, prin crăpăturile pământului și razele soarelui care aprind acest gaz.

Alte puncte de interes în zonă

Mai găsim spre vizitare Mănăstirea Rătești, așezământ monahal de maici, prima menționare a Schitului din Rătesti se păstrându-se din data de 6 mai 1634, când acesta este amintit într-un act de danie al monahului Sofronie de Gomești.

Muntele de sare de la Mânzălești creează peisaje unice vizual, culoarea albicioasă a sării intrând în contrast cu verdele pregnant al pădurii. Este cel mai complex relief de carst din România, cu foarte multe peșteri decorate cu cristale și stalactite, văi adânci săpate în roca albă, unde se regăsesc Muntele de Sare și Platoul Meledic. Pe acest Platou Meledic s-au format două lacuri, un canion, o rezervație naturală și a fost creată o colecție de sculpturi din lemn în aer liber. Lacul cu apă dulce din mijlocul platoului reprezintă un paradox misterios până și astăzi, în toată această întindere sărată.

Foto FarAway.ro

În anul 1980, a fost descoperită Peștera 6S, aceasta fiind a doua cea mai lungă peșteră în sare din lume. Este considerat monument al naturii, aerul sărat și proaspăt din împrejurime fiind un real beneficiu pentru organism.

Concluzii spirituale

După o zi plină de istorie, artă, cultură, încărcare spirituală și meditație intelectuală, e timpul să ne îndreptăm către un loc călduț, cu peisaj pitoresc, peste care noaptea se va lăsa cu miros de aer tare și proaspăt de deal-munte subcarpatic. Imaginile mirifice văzute, a legendelor locurilor povestite de bătrânii zonei, se vor reflecta în subconștient cu aspirația de a descoperi mai mult, mai adânc, asupra a ce îmi poate oferi natura. Totul este împletit cu amprenta „omului” vremurilor, care încearcă să păstreze nealterată zestrea pe care Dumnezeu a lăsat-o pe aceste meleaguri…

În așteptarea episodului 2, cu nerăbdare…

Foto cover FarAway.ro

Adaugă un comentariu

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner