Descoperă Ținutul Buzăului! Ep.2: Certificare UNESCO, Muzeul Timpul Omului, Tezaurul și Vinul de la Pietroasele, Cârnații de Pleșcoi, Obiectivele de la Năeni
De ce ai vizita Buzăul și tot ce-l înconjoară? Pentru că, putem spune și scrie, sunt multe de vizitat, există multe locuri, puncte de interes și obiective turistice, culturale și religioase, unele încă necunoscute și nepromovate. La nici 2 ore de București, evitând aglomerația de pe Valea Prahovei, te poți bucura de munte și aer curat, de peisaje deosebite și drumeții de neuitat.
Ținutul Buzăului, în anul 2022, a obținut validarea oficială de Geoparc Internațional UNESCO, teritoriile sale fiind de importanță globală prin valorile naturale și culturale pe care le găsești aici. Responsabilă pentru această certificare este Asociația Ținutul Buzăului, ale cărei valori sunt dezvoltarea durabilă și sustenabilă, implicarea civică, educația, economie și protecția mediului, ca grup de implementare și management a inițiativei Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.
Foto https://www.facebook.com/tinutulbuzaului
Din nou pe drumuri buzoiene
După o noapte tumultoasă, unde, chiar dacă este mijlocul verii, peste noapte, ai căutat umbra pledului de lângă tine, te trezește raza soarelui și îți gâdilă fața prin colțul geamului neacoperit de draperie.
Te ridici lăsând în urmă perna caldă de sub cap, plină de vise, cu gândul la un dejun autentic țărănesc. Brânză maturată, proaspăt scoasă din burduf, cu ou cu gust, cu gălbenuș portocaliu și baban, prăjit într-o tigaie la foc de lemn, două bucățele de șuncă cu miros de fum de fag și usturoi, o ceapă de Buzău roșie spartă. Delicatesele acestea vin pe lângă ce s-a mai învrednicit gazda să îți așeze în farfurie de bucurie, să te îmbie că i-ai fost oaspete, o gură de cafea cu zaț, nu prea sofisticată ca la oraș.
Foto https://www.facebook.com/tinutulbuzaului
Te așterni la drum în căutarea conectării cu natura, cu ceea ce e plăcut ochiului să vadă, urechii să audă și minții să descopere, în încercarea de a încărca bateriile obosite, exploatate la maxim de mirajul obositor al orașului unde îți duci traiul, departe de ceea ce odată, pentru strămoșii noștri, a fost traiul lor de zi cu zi.
La Muzeul Timpul Omului
Muzeul Timpul Omului – este unul din primele obiectivele care au deschis seria de vizitare a Ținutului Buzăului. Amenajat cu ajutorul localnicilor dar și al specialiștilor de la Muzeul Țăranului Român, acest muzeu se află la ieșirea din satul Mânzălești, dar șimai interesant este că acesta nu are niciun angajat.
Piesele care decorează muzeul reprezintă modul de viață pe care îl aveau localnicii, sunt piese care acum câteva sute de ani în urma erau lucrurile cele mai de preț, zestrea, pe care țăranul român o avea. Fiecare piesă are o poveste în spate, sau o legendă care te invită la redescoperirea spațiului și timpului de mult apuse. Aici poți auzi poveștile nescrise relatate de unul dintre voluntarii care fac cinste locului.
Foto https://www.facebook.com/MuzeulTimpulOmului
Nu departe de aici se găsește Grunjul de la Mânzălești, „munticel” format din praf de cenușă vulcanică de la un vulcan care a erupt acum peste 10 milioane de ani. Acele particule de cenușă, purtate de vânt, s-au adunat aici și nici până astăzi nu se știe când și din ce loc al planetei provine. De când este luat în evidență acesta a pierdut din dimensiuni, dar încă stă falnic în înălțimea celor aproximativ 20 de metri pe care îi are, făcând parte din atracția zonei.
Gustul cârnaților de Pleșcoi
Ajungând atât de aproape de Pleșcoi, patria cârnaților (de Pleșcoi), sigur vei vrea să vizitezi Băcănia lu` Nea Ticu, unde preparatele locale îți îmbie ochiul și, mai ales, mirosul… mirosul babicului, pastramei și al Cârnaților de Pleșcoi (marcă înregistrată), câteva dintre preparatele locale ce nu te vor lăsa să pleci mai departe până nu le deguști….
Foto https://www.facebook.com/vgeorgiana
Aici „expoziția” preparatelor se face într-un mod autentic: ele stau atârnate de tavan precum puneau bătrânii noștri știuleții de porumb, cei mai frumoși, legați de foi, de grinda șurei la uscat. Aici există mai multe case care au ca principală activitate producerea mult râvniților cârnați, fiecare având rețetă proprie moștenită din bătrâni.
Tezaurul de la Pietroasele
Reluând obiectivele am constatat că era să ratăm o localitate foarte importantă din mai multe puncte de vedere, Pietroasele, aici fiind descoperite ziduri romane în mijlocul localității, a dat, poate, cel mai important tezaur, descoperit de doi meșteri pietrari, Cloșca cu puii de aur, greutatea în aur a pieselor fiind de aproape 20 de kg și se poate admira, o parte, din ce a mai rămas/recuperat, la Muzeul Național de Istorie din București.
Foto https://www.facebook.com/GetarumTerra
Gruiu Darii – ruinele singurei cetăți din vremea dacilor cu zid de piatră, vestigiile de aici fiind datate cu aproximativ 7600 de ani în urmă. Carierele de calcar – o parte dintre grote se pot vizita, și se poate consemna ca fiind o pagină de istorie, din vremuri de demult apuse, de povești nepovestite, sau uitate de tradiție, dar sunt convins, că se vor naște povești noi.
Negreșit, aici vei vizita Muzeul Pietrei de pe strada și din curtea localnicului Ion Moaca, cel mai cunoscut meșter în piatră, unde numărul exponatelor este de câteva sute și fiecare având un nume hazliu de botez.
Obiectivele turistice de la Năeni
Pentru că ziua nu s-a terminat ne îndreptăm pașii (corect ar fi roțile), către Năeni. Localitatea are Centru de Informare Turistică aici poți primi informații pe care nu le găsești niciunde, cu obiectivele turistice ale zonei și un ghid turistic care te poate asista pe cărările bătătorite de pași în timp… spre Satul dacic, Grotele din epoca pietrei, Tabăra de sculptură, Biserica dintr-o piatră.
Foto Facebook.com/TurismNaeni
Încă din neolitic locuitorii de aici erau recunoscuți pentru buna cultivare a viței de vie, cramele de aici fiind recunoscute pentru gustul inconfundabil al Licorii lui Bachus, cu care ne mândrim, dar nu lăsăm fără să amintim că Județul Buzău este recunoscut pentru toate cramele pe care le are, de la Pietroasele (DN1B) placând „Drumul Cramelor” sau „Drumul Vinului”, cum este cunoscut, care trece prin nu mai puțin de 14 localități cu atracții turistice nenumărate și deosebite. Un bun exemplu de bune practici în acest domeniu este mai puțin cunoscuta Crama Stanciu.
Foto Facebook.com/TurismNaeni
Popas la Merei
După o zi plină, cred că e timpul potrivit de luat masa, poate chiar loc de încheiat ziua care parcă nu a avut decât câteva ore… Restaurantul Popas Merei, bine cunoscut de cei care trec prin zonă, locație plină de istorie, cu rădăcini străvechi, cândva cu denumire de Han, unde gustul fiecăruia care îi trece pragul nu se pot discuta, unde papila gustativă poate fi „gâdilată” după bunul plac și poftă. Ziua se termină brusc, oboseală, informație multă, febră după atâta mers pe jos, dar totul e plăcut, mulțumit de ce ai văzut, nemulțumit că ziua s-a terminat.
Foto FarAway.ro
O nouă zi, deosebită, se preconizează după întunericul ce va veni…
Foto Cover TinutulBuzaului.org