Expediție multidisciplinară fermecătoare prin cultura nordică la Nordic Festival, între 13 și 16 februarie 2025
Nordic Festival este un proiect cultural realizat de ambasadele țărilor nordice la București, Ambasada Danemarcei, Ambasada Finlandei, Consulatul Islandei, Ambasada Norvegiei și Ambasada Suediei și finanțat de The Nordic Council of Ministers.
Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui prima ediție a unui nou festival multidisciplinar ce explorează și celebrează cultura țărilor nordice. Este pregătit un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate.
Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition
Sub deviza Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition, Nordic Festival își propune să conecteze publicul interesat la stilul de viață, creațiile artistice și inovațiile recente din cele cinci țări participante – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia. Un alt obiectiv interesant este facilitarea dialogului și schimbului de experiență între țările nordice și România, în contextul diferențelor sociale, culturale și economice existente.
Publicul va avea ocazia să cunoască și să discute cu artiștii și experții internaționali invitați, care vor aborda teme de interes public, cum ar fi educația, tranziția verde sau inteligența artificială.
Festivalul Nordic va continua în luna martie, cu două zile de evenimente culturale în Chișinău, Moldova.
Nordic Festival va fi structurat pe 4 secțiuni și direcții de conținut.
Secțiunea Nordic Festival dedicată dezbaterilor
Prin secțiunea dedicată dezbaterilor, Nordic Festival propune cinci întâlniri cu experți invitați din țările nordice, specialiști care au contribuit substanțial la dezvoltarea unor demersuri inovatoare în țările lor.
Se va pune accent pe subiecte presante ale momentului: educația și gândirea critică, viața sustenabilă în contextul schimbărilor climatice accelerate, incluziunea socială, provocările conservării creative a patrimoniului cultural și inovarea în contextul inteligenței artificiale.
Invitații din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia vor aprofunda aceste teme alături de experți români, pentru un dialog susținut cu societatea civilă.
Towards Trustworthy Generative AI
Tema principală va fi importanța limbajelor și algoritmilor ce permit mașinilor să funcționeze pe baza datelr. Proiectul TrustLLM al cercetătorului suedez Fredrik Heintz (LLM = modele lingvistice mari), urmărește să îmbunătățească și să susțină interacțiunea fiabilă om-mașină, într-o lume în care inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă și necesară
Invitați: Fredrik Heintz (șeful Diviziei de Inteligență Artificială și Sisteme Integrate de la Universitatea Linköping, Suedia) și Dorian Hodorogea (expert Google România)
Se întâmplă Joi, 13 februarie, ora 11:00, la POINT, pe strada General Eremia Grigorescu 10
Critical Thinking in Schools
Se va discuta despre formele pe care le poate lua educația, cu un focus pe experiența lor în promovarea gândirii critice în școli, pornind de la sistemul de educație finlandez
Invitați: Ari Pokka (consilier educațional, Director General al Institutului Finlandez pentru Educație și fost Președinte al Asociației Finlandeze a Directorilor Școlari), Elena Lotrean (fondatoare a Școlii Româno-Finlandeze ERI Sibiu și a Finnish Teacher Training Centre) și Sorin Costreie (profesor de gândire critică la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București)
Se întâmplă Joi, 13 februarie, ora 14:00, la POINT, pe strada General Eremia Grigorescu 10
Co-Creating the City with Social, Cultural and Sustainable Entrepreneurs and Dedicated Individuals
Se va discuta despre medierea și facilitarea colaborărilor dintre locuitorii capitalei daneze (ONG-uri, antreprenori independenți, companii) și municipalitate, prin intermediul programului de co-creație și bugetare participativă Sharing Copenhagen
Invitați: Jacob Hartmann (consilier principal, Sharing Copenhagen, Danemarca) și Teodor Frolu (curator, arhitect, antreprenor în industriile creative)
Se întâmplă vineri, 14 februarie, ora 11:00, POINT, strada General Eremia Grigorescu 10
Vernacular Architecture in the Modern Era
Se tratează importanța și provocările prezervării și revitalizării patrimoniului cultural, îmbinând perspectiva arhitecturală cu cea antropologică, cu accent pe tema arhitecturii vernaculare.
Invitați: Sigurjón B Hafsteinsson (profesor și cercetător la Universitatea din Islanda) și Paula Popoiu (director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”)
Se întâmplă Vineri, 14 februarie, ora 14:00, la POINT
Spectacol de teatru „Eu sunt Luli”+ Dezbatere „The Margins vs. The Limits of Society”
Invitați: Elin Kåven, Crista Bilciu, Anda Saltelechi, Ioana Mărcoiu, Alina Berzunțeanu
Se întâmplă Vineri, 14 februarie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio (Calea Victoriei 40-42)
Spectacolul face parte din proiectul LIBER SĂ DECID, derulat de Centrul de Resurse Juridice. Se prezintă o poveste documentată pe baza unor fapte reale, cu accent pe istoria recentă a României. Punctul central este evoluția legislativă în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.
Piesa de teatru va fi urmată de o dezbatere cu regizoarea Crista Bilciu, actrițele Anda Saltelechi, Ioana Mărcoiu și Alina Berzunțeanu, alături de invitata Nordic Festival Elin Kåven, muziciană sami din Norvegia.
Se are în vedere asigurarea respectării drepturilor, egalității de șanse și accesului liber la justiție echitabilă pentru persoanele și grupurile dezavantajate, minoritare, vulnerabile.
Secțiunea de film scandinav a Nordic Festival
Secțiunea de cinema își propune să aducă cele mai importante filme de ficțiune recente din cele cinci țări organizatoare. Filme realizate atât de cineaști consacrați și cu experiență, cât și de talente noi și promițătoare din cele cinci cinematografii nordice.
Filmele prezentate s-au regăsit în selecția celor mai mari festivaluri internaționale, fiind prezentate, în marea lor majoritate, în premieră în București. Secțiunea e completată cu diverse documentare noi și relevante sau filme de patrimoniu restaurate, precum și cu filme pentru copii și publicul tânăr. (Ionuț Mareș, selecționer).
De menționat că Göteborg, al doilea cel mai mare oraș din Suedia, găzduiește cel mai mare festival de film din regiunea nordică. Ediția 48 a Göteborg Film Festival va avea loc între 24 ianuarie și 2 februarie 2025, iar selecția a fost anunțată chiar ieri, fiind alese și câteva filme românești.
Sectiunea de carte și literatură din cadrul Nordic Festival
Individul față în față cu natura care nu iartă, transformările aduse de schimbările climatice, umbra Rusiei și marea sunt câteva dintre motivele care se regăsesc în selecția de literatură nordică pe care o propune festivalul.
Nu sunt uitate nici temele universale din basmele pentru copii, ce vor fi aduse în actualitate, ăn zilele noastre. De asemenea, se vor purta și discuții despre rolul traducătorilor în decodarea spiritului nordic. Toate conceptele și ideile vor lua viață sub formă de întâlniri cu publicul interesat și pasionat, în atmosfera primitoare a librăriilor partenere din București.
Secțiunea de muzică a Nordic Festival
Secțiunea muzicală va fi compusă dintr-un concert inedit al cântăreței Elin Kåven din Norvegia. Evenimentul va avea loc la Green Hours București, sâmbătă, 15 februarie, la orele 21, intrarea fiind liberă.
Elin Kåven este o renumită solistă și compozitoare din Karasjok, Norvegia, cunoscută pentru capacitatea sa de a împleti mitologia și muzica sami. De peste 20 de ani, ea este o voce importantă în muzica sami, prin numeroasele și interesantele sale proiecte. Ca pionier muzical, a explorat diverse moduri de expresie.
Folk pop artic și alte sonorități stilistice deosebite
La început, Elin Kåven s-a remarcat ca artist solo, prin patru albume descrise ca „folk-pop arctic”. Apoi, a continuat prin duo-ul Elin & The Woods, ce combină muzica indigenă cu elemente electronice. Prin acest proiect, a câștigat distincțiile Melodi Grand Prix și Sami Grand Prix. De asemenea, ea a fondat trupa Róhta, unde muzica scandinavă și cea sami se întâlnesc într-un mix aproape perfect.
Cel mai recent album al său, So Silvae, își propune să evoce pacea interioară pe care o poți obține petrecând timp în natură. Speră că arta ei poate deveni un portal către o înțelegere mai profundă a culturii și spiritualității sami.
Concertul de la București va îmbina instrumentele indigene cu elemente electronice și joik – o veche de formă de muzică vocală a poporului sami, rezultând într-un pop ambiental, stil ce ne va face să visăm la natură.
Sursa informații & foto https://nordicfest.ro/ & https://www.facebook.com/NordicFestRO