Urmărește-ne pe:
Image Alt

Aproape & Departe

Institutul Cultural Român serbează Ziua Culturii Naționale în cadrul tuturor filialelor din străinătate

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională celebrată anual pe 15 ianuarie în România și Republica Moldova, cu scopul de a promova arta, cultura și efortul academic din țara noastră. Ziua reprezintă data nașterii marelui poet, prozator, dramaturg și jurnalist Mihai Eminescu, fiind stabilită ca Ziua Culturii prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010. Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei Românești.

Institutul Cultural Român, alături de reprezentanțele din afara țării, marchează Ziua Culturii Naționale, printr-un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale organizate pe tot globul. Acțiunile constau în concerte, expoziții, spectacole, conferințe, ateliere, proiecții și evenimente literare dedicate unor personalități artistice și literare autohtone.

Expoziții, ateliere și lansări cu ocazia Săptămânii Culturii Române în Spania

Instituto Cultural Rumano Madrid/ Institutul Cultural Român de la Madrid va organiza, pe 15 ianuarie, la Ateneul din Madrid, o lectură continuă din opera lui Mihai Eminescu. Evenimentul va fi deschis de Joaquín Pérez Azaústre, președintele secției Literatură a Ateneo de Madrid.

Sub auspiciile Ambasadei României și în colaborare cu Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas, va fi organizată „Săptămâna Culturii Române la Biblioteca Iván de Vargasˮ, în perioada 13-20 ianuarie. Deschiderea va fi realizată prin două expoziții la sediul bibliotecii – Costume tradiționale românești și România, patrimoniu și autori. Pe 16 ianuarie, în Galeria ICR Madrid, va avea loc inaugurarea expoziției fotografice „COMORILE ROMÂNIEI din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” semnată de fotograful Tudorel llie.

Pe17 ianuarie, la Sala Polivalentă a bibliotecii, va fi proiectat documentarul Între tăcere și păcat despre Ana Blandiana, câștigătoarea prestigiosului premiu Prințesa de Asturias 2024 pentru literatură, regizat de Diana Nicolae.

Săptămâna se va încheia cu două ateliere: unul pentru adulți – Faceți cunoștință cu limba română în 30 de minute – și un Atelier de povești pentru copii. Ultimul moment al acestei serii va fi un spectacol oferit de ansamblul folcloric de copii „Mugurașii Salveiˮ al Asociației Hispano-Române Salva.

Evenimente literare organizate de Institutul Cultural Român din Paris, Franța

Institut Culturel Roumain de Paris va organiza la Paris, Marsilia, Annency și Lyon, o serie de conferințe, dezbateri și acțiuni literare, ce pun în valoare atât operele unor scriitori români, cât şi frumuseţea şi valoarea patrimonială a Palatului Béhague, sediul Ambasadei României în Franța.

Pe rețelele de Youtube, Facebook și Instagram ale ICR Paris, în data de 15 ianuarie 2025, va fi difuzat un 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨𝐜𝐥𝐢𝐩 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 în 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐨𝐫 pentru Ziua Culturii Naționale, prezentat în cadrul unui maraton de lectură.

Conferință și recital în limba română și italiană la Padova. Lansare de volum la Roma

Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, în colaborare cu Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova și Societatea de Studii Româneşti „Miron Costinˮ din Padova, va organiza, pe 15 ianuarie 2025, o manifestare culturală la Universitatea din Padova, Aula Complexului Universitar „Beato Pellegrinoˮ.

Cu această ocazie doamna Prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara va susține conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu”. Va urma un recital de poezie eminesciană, atât în limba italiană, cât şi în limba română, susţinut de studenţii trupei de teatru în limba română a Universităţii din Padova.

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Editura L’altra Europa-Edizioni ETS și cu patronajul Ambasadei României, va sărbători Ziua Culturii Naționale printr-o prezentare, pe 16 ianuarie 2025, a volumului „Emersioni sceniche. Teatro romeno contemporaneo”, îngrijit de Horia Corneliu Cicortaș și Letteria Giuffrè Pagano.

Eveniment cultural și concert în Tokyo, Japonia

Romanian Cultural Institute in Tokyo și Ambasada României în Japonia organizează pe 15 ianuarie un eveniment cultural cu implicarea Asociației de prietenie Musashino-România, orașul Musashino fiind înfrățit cu Brașov.

În cadrul acestui eveniment, va avea loc și un concert, o interpretare modernă a saxofonistului Hiroko Yamakawa cu acompaniament la pian de Kotaro Nagano, ce va cuprinde lucrări de Enescu, Nottara și Brediceanu.

Campanie online în Polonia

Institutul Cultural Român Varşovia va derula o campanie online prin care va prezenta, printr-o serie de materiale video, principalele proiecte derulate în Polonia în primele 6 luni de Sezon (iunie – decembrie 2024).

Campania digitală, cu o durată de o lună, se va încheia cu o întâlnire cu presa din Polonia, unde va fi anunțat calendarul evenimentelor majore planificate în perioada martie – octombrie 2025.

Concert de muzică interbelică și expoziție despre București în Marea Britanie

Romanian Cultural Institute in London invită publicul, pe 15 ianuarie 2025, la proiectul „𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞șt𝐢𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐛𝐞𝐥𝐢𝐜. 𝐎 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬𝐭𝐞ˮ, ce va cuprinde concertul de muzică interbelică susținut de baritonul Cozmin Sime, acompaniat de chitaristul german Heiko Pape și de pianista britanică Giula Glennon.

De asemenea, Ziua Culturii Naționale pe tărâm britanic este serbată și prin expoziția „București – hărți în mișcare, deschisă la sediul Institutului până pe 20 ianuarie 2025.

Recitaluri de poezie și muzică clasică în Suedia și Turcia

Institutul Cultural Român din Stockholm, Suedia va organiza la sediul Institutului, pe 15 ianuarie 2025, un recital de poezie și muzică clasică susținut de soprana suedeză Siri Krosness, de pianistul Ștefan Vârtejaru și de actrița Luiza Stănescu.

Institutul Cultural Român din Istanbul va organiza, pe 15 ianuarie, un recital de muzică clasică susținut de pianista Sînziana Mircea și violonistul Alexandru Tomescu, la Opera Süreyya.

Ziua Culturii Naționale în China

Institutul Cultural Român Beijing invită publicul pe 15 ianuarie 2025 la Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Beijing International Club, unde are loc expoziția de grafică „175 de ani de la nașterea poetului național al României, Mihai Eminescu”, realizată de Constanța Abălașei-Donosă.

Cu aceeași ocazie, va avea loc concertul de flaut și chitară, susținut de Ioana Bălașa și Bogdan Mihăilescu.

Turneu de teatru în SUA și Canada

Institutul Cultural Român din New York susține turneul nord-american al spectacolului „The Retreat” de și cu Simona Măicănescu, realizat după romanul „Viziunea vizuinii” de Marin Sorescu la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul va avea trei reprezentații în perioada 16-19 ianuarie: două pe teritoriul Statelor Unite – la The National Press Club – The Fourth Estate Room din Washington, D.C. și la Sala „Norman Manea” a ICR New York – și una în Canada, la Vancouver, cu sprijinul Consulatelor Generale ale României la Vancouver și la San Francisco.

Ziua Culturii în Portugalia

Institutul Cultural Român din Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, va organiza Ziua Culturii Naționale pe 16 ianuarie 2025 la Fundația José Saramago (Casa dos Bicos, Lisabona).

În deschidere va avea loc Ceremonia de înmânare a decorației Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Elena Covasan, profesor al cursului „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” (Institutul Limbii Române).

Spectacol de teatru în Ungaria

Institutul Cultural Român Budapesta va prezenta spectacolul de teatru „Zeițe de categoria Bˮ, al cărui text este semnat de dramaturga Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri.

Spectacolul produs la București de CREART aduce pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre partenere din România: Elena Ivanca (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (Teatrul „Regina Maria” Oradea) și Silvia Luca (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani).

Expoziție de tradiții românești în Belgia

Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Luxemburg și Asociația Les Amis du Château de Vianden, va organiza, pe 17 ianuarie 2025, vernisajul expoziției „Pe firul tradițiilor comuneˮ.

Expoziția va fi găzduită de Castelul Vianden (Luxemburg), unul dintre cele mai mari și frumoase castele fortificate de pe Rin, și va fi deschisă publicului larg până pe 6 aprilie 2025.

Expoziții, concerte și recitaluri și în Israel, Austria, Cehia și Germania

Institutul Cultural Român din Tel Aviv va organiza,pe 26 ianuarie 2025, în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater, un concert extraordinar de gală la Ierusalim, cu program integral românesc, avându-i ca soliști pe Andrei Manea, Aida Pascu și Madeleine Pascu. Aceștia vor fi acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu.

Institutul Cultural Român Viena, în parteneriat cu Asociația „Mihai Eminescu” din Viena, prezintă pe 19 ianuarie concertul susținut de pianistul Teo Milea la Ambasada României din Viena.

Institutul Cultural Român și Ambasada României la Praga organizează, pe 23 ianuarie 2025, vernisajul expoziției de fotografii documentare „Valahii din Moravia: monografie fotografică”, semnate de artiștii fotografi orădeni Constantin Demeter (coordonator), Ovidiu Gabor şi Gheorghe Petrila.

Institutul Cultural Român Berlin, în colaborare cu Österreichisches Kulturforum Berlin, va organiza un recital al pianistei Adela Liculescu în sala de concerte a Forumului Cultural Austriac din Berlin, pe 29 ianuarie 2025.

 

Sursa informații & foto

https://www.facebook.com/InstitutulCulturalRoman

https://www.icr.ro/pagini/ziua-culturii-nationale-trei-saptamani-de-evenimente-organizate-de-icr-in-strainatate

Foto cover https://pixabay.com/photos/trees-flags-national-romanian-6963985/

 

Adaugă un comentariu

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner