Notre-Dame de Paris, chintesența arhitecturii gotice, de la incendiul devastator la redeschiderea triumfală
Probabil cea mai faimoasă și frumoasă catedrală gotică din lume, conform Britannica, Notre-Dame de Paris este amplasată în Île de la Cité, o insulă a râului Sena, în centrul capitalei Franței, Paris.
Construită între anii 1163 și 1375 de către o armată de meșteri, această capodoperă a arhitecturii gotice a devenit punctul de întâlnire a breslelor de meșteșugari locali și mai apoi un loc de educație, cultură și religie renumit în toată Europa.
Catedrala a plătit tribut, vremurilor, neglijenței și vandalismului cu precădere in secolul al XVIII-lea, multe sculpturi fiind furate sau distruse, în timpul Revoluției Franceze. Starea deplorabilă a durat până la momentul încoronării lui Împăratului Napoleon aici, în anul 1804. Secolul următor a prilejuit numeroase planuri și acțiuni de restaurare, multe stimulate de celebrul roman despre cocoșatul Quasimodo, „Notre Dame de Paris”, a lui Victor Hugo, scris în 1831.
Foto https://www.facebook.com/cathedrale.notredamedeparis
Chintesența arhitecturii gotice
Catedrala Notre-Dame de Paris, chintesența arhitecturii gotice, conține cele mai importante și reprezentative elemente arhitectonice gotice, de la fațadă, coloane, turnuri, ferestre până la interiorul și componentele specifice stilului gotic.
La exterior, două turnuri masive în stil gotic timpuriu încoronează fațada vestică, ce este împărțită pe 3 etaje. Primul este împodobit cu statui, sculpturi și picturi ce descriu scene biblice și Judecata de Apoi. Al doilea portal este acoperit cu chipurile celor 21 de regi din Vechiul Testament, intitulat și Galeria Regilor. Mai sus, deasupra magnificei ferestre circulare, se află Galeria Himerelor, o balustradă decorată cu figuri din piatră reprezentând demoni, păsări și animale ciudate și înspăimântătoare. Gurguiele aveau ca scop scurgerea apei de pe acoperiș, dar și probabil îndepărtarea spiritelor rele.
foto https://pixabay.com/ro/photos/notre-dame-paris-fran%C5%A3a-245308/
Stâlpii cu un singur arc ce sprijină cupola din colțul estic sunt remarcabili pentru grația și caracterul lor pronunțat. Ferestrele rotunde cu vitralii datând din sec al XIII-lea sunt de o frumusețe fără limite.
Turnurile nordic și sudic au o înălțime de 69 m au fost concepute inițial pentru a fi susținute de spirale. În turnul sudic, se află clopotul Emmanuel, cu 13 tonuri și cu o tonalitate melodică extrem de pură, fiind singurul dintre clopotele catedralei ce a rezistat distrugerilor Revoluției.
Celebrii contraforți, tipici catedralelor gotice înalte au fost ridicați pentru prima dată între anii 1220-1230, fiind prevăzuți cu canale pentru apa de ploaie. Boltele dintre contraforți datează din perioada 1250-1324.
Foto https://pixabay.com/ro/photos/catedrala-notre-dame-arhitectura-3672868/
Interiorul catedralei
Aspectul gotic tradițional al interiorului catedralei este dat de nava cu cele 10 compartimente, mărginite de 2 culoare ce înconjoară corul. Pereții au 37 de bolți construite in secolele XII-XIV, iar ferestrele rozase sunt magnifice.
Rozasa de nord are un dimetru de 21 m, sticla păstrându-se aproape integral din Evul Mediu. Fereastra vestică, plasată deasupra intrării centrale, a fost finalizată în 1490, dar restaurată în secolul al XIX-lea. Ambele o înfățișează pe Fecioara Maria, alături de figuri din Vechiul Testament. Fereastră sudică ce mai păstrează o parte din sticla originală, de secol XIII, îl prezintă pe Iisus Hristos înconjurat de îngeri, sfinți și cei 12 Apostoli.
Foto https://www.facebook.com/cathedrale.notredamedeparis
Vitraliile inițiale ale ferestrelor navei au supraviețuit până în 1771, când Ludovic al XV-lea a considerat că vitraliile nu mai sunt la modă și le-a înlocuit cu geamuri de sticlă obișnuită. Apoi, în 1965, acestea au fost schimbate cu vitralii moderne, de inspirație abstractă.
Foto https://www.facebook.com/cathedrale.notredamedeparis
Marea orgă deține 110 clape și 6000 de tuburi, fiind cea mai mare orgă din Franța.
În altar se găsesc și stranele Corului, cu scene din viața Fecioarei sculptate pe spate. Vechii Episcopi se odihnesc în mormintele aflate în jurul ambulatoriului și dedesubtul corului. Sacristia din partea de sud a corului adăpostește Tezaurul de manuscrise medievale, vase sacre din aur și argint, dar și racle pentru moaștele sfinților.
Foto https://www.facebook.com/cathedrale.notredamedeparis
Armonia proporțiilor și eleganța ornamentelor completează întregul ansamblu iconic, transformându-l în chintesența arhitecturii gotice de pe întreg mapamondul și în centrul gravitațional al Parisului și al Franței.
Incendiul nemilos din 2019
În seara zilei de 15 aprilie 2019, flăcările unui incendiu violent și de proporții au distrus acoperișul din lemn și plumb al catedralei, au ars și prăbușit turla și au pus în pericol iminent stabilitatea clădirii. Vitraliile au fost sparte, eșafodajele au ars, iar marea orgă a catedralei a fost devastată.
Datorită intervenției a sute de pompieri, structura generală a edificiului și cele 2 turnuri nordic și sudic au fost cruțate, dar cu riscul unor pagube considerabile. Dezastrul uluitor a generat un impact emoțional puternic în întreaga lume, împiedicând turiștii să mai viziteze monumentul sau membrii bisericii să mai efectueze slujbe, pelerinaje sau activități sfinte de rugă, meditație și contemplare divine.
Foto https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Notre_Dame_on_fire_15042019-1_%28cropped%29.jpg
Cauza exactă a izbucnirii incendiului a rămas necunoscută și în prezent. Anchetatorii au declarat că un scurtcircuit electric sau o țigară aruncată la întâmplare au cauzat, cel mai probabil, focul blestemat.
Startul reconstrucției superbei catedrale, chintesența arhitecturii gotice, a fost anunțat încă în aceeași seară de către Președintele Franței Emmanuel Macron.
Redeschiderea triumfală a Catedralei Notre-Dame de Paris
În data de sâmbătă, 07 decembrie, 2024, are loc redeschiderea catedralei Notre-Dame de Paris prin intermediul unei serii de ceremonii solemne, la care vor participa Președintele Republicii Macron dar și peste 170 de episopi din toată lumea, înalți prelați și preoți catolici din toată lumea, șefi de state și guverne, numeroși credincioși, dar și vedete și celebrități ale vremurilor noastre.
Foto https://www.notredamedeparis.fr/en/
Slujba inaugurală va fi condusă de Arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich, marcând reînvierea sfântă a catedralei și reluarea rolului religios și istoric din trecut, după mai bine de 5 ani de șantiere, restaurări și reconstrucții. Se spune că eforturile și lucrările au costat aproximativ 700 milioane de EURO.
Au fost reconstruite eșafodajele și toate elementele de rezistență arse, au fost refăcute decorațiunile în cel mai mic detaliu, locurile de rugăciune, au fost recondiționate și curățate statuile și sculpturile deteriorate de incediu. Marea Orgă, Amvonul și Altarul au fost restaurate, pentru a li se reda funcționalitatea de importanță majoră.
Aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1991 și considerat cel mai vizitat monument din Franța în 2018, catedrala Notre-Dame de Paris duce bucuria redeschiderii triumfale și amploarea renașterii la cote imense, de o amploare fără seamă. Asistăm la redescoperirea de o valoare inestimabilă și reintrarea en-fanfare a acestui monument, chintesența arhitecturii gotice, în circuitul religios, social și cultural al Parisului, al Franței, al Creștinătății și al întregii omeniri.
Bibliografie
- National Geographic Traveler-Franța, Bailey, Rosemary. Biblioteca Adevărul, 2010
- Enciclopedia Universală Britannica, Editura Litera, 2010
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Incendiul_de_la_catedrala_Notre-Dame_de_Paris_din_2019
- https://www.notredamedeparis.fr/en/reopening-ceremonies/
Foto principală https://pixabay.com/ro/photos/notre-dame-paris-fran%C5%A3a-dame-notre-2789907/