Rolul zimbrilor în ecosistem și cele mai importante rezervații de zimbri din România
Din fericire, putem spune că țara noastră este unul dintre teritoriile europene unde populația de zimbri a prosperat în ultima perioadă. Aceste mamifere impresionante și de legendă pot fi găsite acum in rezervații special amenajate, în arii protejate de interes național, dar și în sălbăticie controlată.
Reluând firul istoric al acestui animal emblematic al bătrânului continent, s-au găsit înscrisuri în care se amintește că, în jurul anului 1790, a fost braconat ultimul zimbru sălbatic din România, în Munții Călimani. De asemenea, știm că ultimul exemplar sălbatic a murit în anul 1830, într-o grădină zoologică din Viena, după ce fusese adus acolo tot din România, capturat în Munții Gurghiului.
Cert este că după anul 1900, mai erau 54 de specimene în grădini zoologice, din care doar 12 exemplare s-au mai reprodus.
Zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa
Zimbrul sau Bison bonasus, după denumirea în limba latină, este cel mai mare mamifer terestru de pe continentul nostru. Iar cel mai mare aport la semidispariția speciei l-a avut omul, fără prea multe motive de mândrie, din cauza vânătorii excesive.
Faptul că în țara noastră populația lor era destul de numeroasă se bazează pe cronicile vremii. Aici sunt amintite nume de localități precum Dosul Zimbrului, Izvorul Zimbrului, Clăbucetul Zimbrului, Zâmbrița și multe altele, unde trăia falnicul zimbru.
Foto https://www.facebook.com/p/Gradina-Zoologica-Zimbraria-Dragos-Voda
Reintroducerea zimbrului în circuit
Înmulțirea în captivitate a celor rămași și reintroducerea în circuit au făcut ca până astăzi să avem o populație considerabilă de zimbri, ajungându-se chiar la progresul ca zimbrul să trăiască în sălbăticie.
În mod natural, zimbrii trăiesc aproximativ 20 de ani, iar în captivitate ajung până la 30 de ani de viață. De la începutul programului de repopulare, vițeii fătați în țara noastră primeau nume ce începeau cu RO, de la numele țării noastre.
Schimburi de exemplare între țări, pentru perpetuarea speciei
Fiecare țară unde se încerca progresul speciei folosea pentru identificare primele două litere ale țării respective, acest lucru fiind stabilit prin convenție. Acum, se pare că aceasta nu mai este o regulă, efectuându-se deseori schimburi de exemplare între țări. Astfel, teritoriile unde populația a prosperat trimit exemplare către țările mai puțin fericite în acest proces, pentru întărirea și perpetuarea speciei
Cele mai importante rezervații de zimbri din România
Rezervația de Zimbri Hațeg Slivuț
În România, data de 12 noiembrie 1958 a consemnat ziua când a fost adusă prima pereche de zimbri la noi în țară, la Slivuț, lângă Hațeg. Prin urmare, aici se înființează prima rezervație din țară, purtând numele de Rezervația de Zimbri Hațeg Slivuț.
Zimbrăria Dragoș-Vodă din Parcul Național Vânători-Neamț
A doua rezervație de zimbri din țara noastră a fost deschisă în Parcul Național Vânători Neamț, la numai 10 ani distanță, în 1968. Aici, la Zimbrăria Dragoș-Vodă, se pare că a fost locul prielnic pentru acest mamifer, deoarece, pe lângă cei care trăiesc în captivitate și cei în semi-libertate, există și zimbri care se află în libertate.
Foto https://www.facebook.com/p/Gradina-Zoologica-Zimbraria-Dragos-Voda
În această rezervație, a fost creată și o mică grădină zoologică unde se pot vedea, păsări de diferite specii, urși, porci mistreți, cerbi și căprioare. Această rezervație este situată foarte aproape de Mănăstirea Neamț.
Rezervația Neagra Bucșani
În anul 1983, este înființată o a treia rezervație ce poartă numele de Rezervația Neagra Bucșani, în județul Dâmbovița. Aceasta este cea mai mare rezervație din țară ca număr de zimbri. A fost deschisă spre vizitare mult mai târziu, în anul 1993. Aici a fost construit și un observator de unde se poate vedea totul de la înălțime.
Foto https://www.facebook.com/ValentinaMustatea
Rezervația Valea Zimbrilor
În anul 2008, este înființată o a patra rezervație, Rezervația Valea Zimbrilor, în satul Acriș, din Vama Buzăului, la 40 km de Brașov. Zimbrii de aici au fost aduși din Franța, Italia, Austria și Elveția. Această rezervație mai găzduiește și exemplare de cerb carpatin, căprioare, cerb lopătar, muflon, ren.
Rezervația are un cadru natural deosebit fiind poziționată între cursul râului Buzău și Munții Ciucaș,
Foto https://valea-zimbrilor.ro/
Centrul de vizitare Măgura Zimbrilor
Între Herculane și Caransebeș, în comuna Armeniș, se găsește Centrul de vizitare Măgura Zimbrilor. Aici, din 17 mai 2014 și până astăzi, s-au adaptat, s-au înmulțit și viețuiesc în sălbăticia Munților Țarcu peste 190 de exemplare de zimbri.
Datorită conectivității sitului cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și cu Parcul Național Retezat, însumând o suprafață totală de 158.000 hectare, zimbrul beneficiază de condiții optime pentru recolonizare și trai liber. Ca dovadă, în toamna anului 2023, o turmă a fost semnalată și în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
Zimbrul și rolul său în ecosistem
De-a lungul timpului, zimbrul a fost venerat și respectat cu ardoare pe teritoriul românesc, fiind omniprezent în basme, legende și în domeniul heraldic.
Specialiștii spun că zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă în România. Aceștia și-au preluat rolul în ecosistem, își recuceresc încet teritoriul și migrează, natural, către alte zone, adiacente celei în care au fost eliberați.
Foto https://www.facebook.com/p/Gradina-Zoologica-Zimbraria-Dragos-Voda
Zimbrul are un rol impresionant în menținerea diversității habitatelor prin modul său de hrănire. Prin consumul de vegetație densă și călcarea solului, contribuie la regenerarea pajiștilor și pădurilor, favorizând apariția unor noi specii de plante și insecte. De asemenea, ajută la dispersia semințelor, facilitând răspândirea speciilor de arbori și contribuind la biodiversitatea locală. În plus, atrage turiști pasionați de ecoturism, sprijinind astfel economia locală.
Astăzi, zimbrul nu este doar un animal readus în păduri, ci și un simbol al rezilienței și al coexistenței dintre om și natură. Reîntoarcerea sa ne reamintește că România are o responsabilitate uriașă în conservarea acestei specii emblematice pentru generațiile viitoare.
Surse
Foto principală https://valea-zimbrilor.ro/
Text Mihai Cuciureanu