Satul Banului, turism rural autentic și reînvierea arhitecturii românești tradiționale
Turismul rural din România prinde din ce în ce mai mult contur în ultima perioadă datorită tradițiilor și moștenirii incomensurabile lăsată de bătrânii noștri, elemente de o valoare neprețuită ce trebuie reînviate, păstrate, reinterpetate și valorificate.
Investițiile și accesarea de fonduri europene nerambursabile, eforturile de promovare a turismului local, participările la târgurile interaționale de profil, dar și interesul în creștere al străinilor pentru pitorescul și autenticul țării noastre au dus la apariția a numeroase pensiuni, hoteluri și unități agro turistice.
Tehnici de construcție vechi îmbinate cu cele moderne
O pensiune din Prahova a readus la viață tehnicile arhaice de construcție a caselor folosite de țăranii români, în ceea ce se numește arhitectură vernaculară, conform Casa Magazin.
Satul românesc tradițional, prin toate componentele sale: așezare, materiale, forme, proporții, cromatică, este un exemplu de unitate și armonie, o îmbinare perfectă între cadrul viu și natural al peisajului și natura artificială a elementelor de construcție.
Satul Banului Guesthouse se află în Măgureni, județul Prahova, la puțin peste 100 km distanță de București, la aproximativ 1 oră timp parcurs cu mașina. Conceptul a luat naștere în anul 2012, când proprietarii au decis să creeze o casă de oaspeți utilizând preponderent obiecte, materiale și tehnici de construcție specifice zonei, fără a altera atmosfera cu influențe din alte culturi sau regiuni.
Vechiul hambar conține acum spații de locuit sau petrecut timp liber, numele camerelor fiind date de 3 dintre bunicile familiei Maica Lina, Maica Floarea și Maica Lisandra. La parterul clădirii de află un spațiu de relaxare, unde oaspeții pot asculta muzică veche, citi o carte sau mirosi parfumul vremurilor trecute și simți stilul de trai molcom al locului. Nu este uitat nici bunicul, tâmplar de meserie, un om vesel, plin de glume, poante și farse, în memoria căruia este denumită o altă cameră de oaspeți.
Gospodăria se află în mijlocul unei livezi de pruni, unde copiii se jucau și reveneau înfometați spre bucătăria simplistă de vară. Aici, una dintre bunici gătea mâncare stufat din roșii coapte și ceapă verde prăjită, spre deliciul celor prezenți. Iarba, florile, pomii fructiferi, fânul și crengile uscate completează ansamblul și aduc cu putere în prezent farmecul, viața și amintirea oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 100 de ani.
Arhitectură vernaculară adusă în contemporan
Asistăm în tot ce înseamnă acest proiect la o renaștere a arhitecturii vernaculare adusă în contemporan. Această casă de oaspeți din Prahova a readus la viață tradițiile românesti, combinând tehnicile de construcție vechi cu cele moderne. Rezultatul este fascinant și atrăgător pentru iubitorii de frumos, tradițional și autentic. Se obține o armonie a formelor și culorilor naturii, în succesiunea lor firească. S-au folosit materiale naturale, mult lemn sau piatră, țigla veche de acoperiș, integrarea cu cadrul natural fiind ușor de realizat.
Gospodăriile țărănești aveau o organizare bine definită, în a căror componența regăsim clădiri ce au la bază în primul rând funcționalitatea: casa principală, grajdul, pătulul sau atelierul de tâmplărie. Toate aceste clădiri au fost renovate pornindu-se de la ideea orginală, dar au fost reconvertite în spatii de locuit moderne.
La interior, amenajarea a pastrat tematica tradițională romanească, rezultatul fiind un design aparte, ce îmbină mobilierul țărănesc vechi și confortul adus de tehnologia secolului 21.
Ce poti face la Satul Banului?
La Satul Banului, își poți delecta papilele gustative cu mâncare și rețete de calitate, tradiționale, de inspirație muntenească, realizate cu ingrediente de la producători locali, din înprejurimi.
Copiii, dar și adulții, pot alerga în livadă, se pot urca în copaci, se pot juca pe pământ, în nisip sau prin hambarul plin de fân. Redescoperirea vieții de altă dată se face în totalitate, fără internet, fără prea mult zgomot, fără tehnologie ca telefoane mobile, sau Playstation, fară tobogane de plastic sau trambuline.
Pentru oaspeții mai activi sau doritori de aventură, există o multitudine de activități de întreprins în zonă. Plimbări pe jos sau cu căruța, hiking, ciclism, echitație, enduro și motocross, vizită la un fierar al locului, la un atelier de sculptură, la o vinărie din apropiere.
Se pot vizita și anumite obiective turistice de importanță națională, foarte valoroase din punct de vedere istoric, arhitectural, social sau religios. Nu foarte departe, se află ruinele “Palatului Drăghici Cantacuzino”, “Biserica Sfânta Treime din Măgureni”, sau ruinele “Curții Domnești a Stancăi Cantacuzino”, mama domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Se spune că frumusețea și rusticul câmpiilor muntenești din această regiune ar fi inspirat majoritatea tablourilor faimoase ale marelui pictor Nicolae Grigorescu, inclusiv arhi-cunoscuta lucrare “Car cu boi”.
Referințe
https://casamagazin.ro/arhitectura-vernaculara-satul-banului/
https://satulbanului.ro/
Sursa foto https://www.facebook.com/satulbanului