Țara din care venim. Primii 35 de ani, expoziție la La Mița Biciclista Stabiliment Creativ
Expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani” propune o formă de activism al memoriei și este o invitație la reflecție asupra drumului parcurs de România, de la libertatea câștigată în decembrie 1989 la democrația de azi.
Proiectul dorește să răspundă la întrebarea „Cum am ajuns de la primele zile de libertate la democrația din zilele noastre?”. Ni se prezintă o cronologie subiectivă și captivantă, ce îmbină planul Istoriei cu majusculă impunătoare și istoria personală, prin ochii unui tânăr născut în 1990, anunță organizatorii pe Facebook.
Fotografii de arhivă, documente originale
Expoziția cuprinde în total peste 250 de fotografii de arhivă, 10 reconstituiri exploratorii, precum și 10 instalații audio-video cu imagini și sunete document, extrem de valoroase și încărcate de emoție, mărturii și episoade-cheie din trecutul nostru recent, care evidențiază provocările și speranțele unei societăți în continuă transformare.
Curatoriată de Andreea Apostu și Edmond Niculușcă, expoziția este creată în colaborare cu Attila Kim (design expozițional) și Velica Panduru (scenografie), iar intervențiile artistice ale lui Dan Perjovschi oferă o voce puternică transformărilor post-comuniste ale societății românești. Vizitatorii vor putea explora în premieră și mansarda casei La Mița Biciclista, un spațiu transformat într-o capsulă experiment emoționantă.
Prin documente originale, povești personale și episoade-cheie din trecutul nostru recent, expoziția reconstituie drumul unei națiuni și al unei generații născute după 1990, care continuă să resimtă ecourile unui regim totalitar.
„Țara din care venim. Primii 35 de ani” explorează două perspective:
- Istoria mare – momente de tensiune, entuziasm, solidaritate și dezamăgiri care au modelat România post-totalitară.
- Amintirile personale – povestea unui tânăr născut în 1990, care crește și trăiește libertatea ca pe un bun fragil, ce trebuie apărat în fiecare zi.
Program și bilete
Expoziția este deschisă publicului până pe 26 ianuarie 2025, fiind lansată pe 29 noiembrie 2024, Acces de luni până vineri între 18:00 și 22:00 și sâmbătă-duminică între 12:00 și 22:00.
Tururile ghidate sunt programate de luni până vineri la ora 19:00 și sâmbăta și duminica de la 13:00, 16:00 și 19:00.
Biletele se pot achiziționa pe https://lamitabiciclista.iabilet.ro/.
Despre La Mița Biciclista – Stabiliment Creativ
După 80 de ani, Casa Mița Biciclista s-a redeschis oficial la finalul lunii noiembrie 2022, cu ocazia unui mare și legendar Bal Mascat, în ținută de gală, mâncare fină și invitați unul și unul, cum i-ar fi plăcut patroanei casei.
Nu doar un monument de arhitectură în stil baroc, Casa Mița Biciclista a fost recondiționată și rebranduită sub conceptul de Stabiliment Creativ. Începând cu anul 2023, superba clădire a dat naștere unui ecosistem social și cultural de elită, cu o braserie și cocktail-bar la parterul casei, salon istoric la etajul 1, un micro-cinematograf la mansardă și spații pentru evenimente culturale.
Bucureștiul s-a îmbogățit astfel cu un loc de reflecție, cultură și divertisment care se naște din moștenirea vechiului oraș și a istoriilor sale. În perioada sărbătorilor de iarnă, Casa Mița Biciclista este amenajată și împodobită festiv de către florari profesioniști, locația devenind un loc must-see pentru locuitorii capitalei, de la mic la mare, dar și pentru turiști și străini. Astfel, casa este una dintre cele mai fotografiate și instagramabile clădiri ale Bucureștiului.
Despre curtezana Miţa Biciclista
Casa impozantă de pe strada Biserica Amzei, nr. 9, din centrul Bucureștiului, a fost cândva a celebrei Miţa Biciclista. Frumoasa curtezană născută în anul 1885 în Dițești, județul Prahova, a reuşit să fure inimile a sute de bărbaţi cu stare din Bucureştiul interbelic, scrie historia.ro
Fiică a unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ, Mița, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost remarcată și inițiată de tânără în „cariera de curtezană”. Devenită cultă şi învăţată la pension în străinătate, trăind o perioadă și la Paris, Mița l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei. Se spune că a fost curtată de Regele Manuel al Portugaliei, de pictorul Nicolae Gigorescu, Octavian Goga și chiar de Regele Ferdinand, despre care se crede că i-ar fi dăruit casa ce îi poartă si astăzi numele poreclă.
Miţa a fost prima femeie ce pedala pe bicicletă pe străzile aglomerate şi pline de magazine scumpe ale Micului Paris, cu diverse treburi sau racolându-și clienții, personalități ale vremurilor sau oameni cu mulți bani. Observată de ziaristul George Ranetti, foarte îndrăgostit de ea, acesta a poreclit-o vulgar Mița Biciclista, fiind rănit sentimental și respins de către femeia de alt rang.
Bogată pentru acea vreme, Mița deţinea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Făcea baie în mare în bikini, contrar regulilor vremii. Lua masa numai la Hotel Athenee Palace şi mergea la saloane de înfrumusețare scumpe de pe Calea Victoriei. Curtezana de lux a dus o viaţă extravagantă şi fără lipsuri până la sfarşitul vieţii.
Foto https://www.facebook.com/lamitabiciclista