Top saline din România și călătorie fascinantă în adâncul pământului, în căutarea sării
Dintre nenumăratele bogății pe care le deține România face parte și amestecul mineral numit sare. Sarea, sau clorura de sodiu, are multiple întrebuințări și beneficii, pornind de la alimentație, industria chimică, tăbăcărie până la industria farmaceutică și medicină.
România este una dintre cele mai bogate țări în ceea ce privește sarea, cele mai vechi urme de exploatare, datate de către specialiști, având peste 8000 de ani. Locurile de origine sunt Salina Ocnele Mari, Vâlcea, urmând Târgu Ocna și Oituz, unde exploatarea era de suprafață, din vremea daco-romană.
Mai apoi, prin avansarea tehnologiei, exploatarea a luat amploare prin deschiderea minelor sau salinelor din care sarea se extrage și în zilele noastre.
Foto https://pixabay.com/photos/salt-sea-salt-spoon-wooden-spoon-6728599/
Minele de exploatare a sării
Unele mine sunt în exploatare și astăzi, iar altele, de regulă mai vechi, au sistat extragerea acestui zăcământ, fiind amenajate pentru circuitul turistic, terapeutic și medicinal.
Salinele deschise spre vizitare sunt adevărate orășele subterane, cu spații amenajate pentru diverse activități cum ar fi spații de joacă pentru copii, muzee, terenuri de fotbal, baschet, mini golf, volei, ping-pong, pistă carturi, mese biliard, parc de aventură, bowling, amfiteatru, promenadă, leagăne, balansoare, tobogane etc.
Foto https://pixabay.com/photos/turda-salt-mine-salt-cave-1928526/
Activități asociate și beneficii ale salinelor
Nu lipsesc spațiile de tratament, cabinete medicale, bază de agrement, masaj medical, electroterapie, cafenele, magazine de suveniruri, cramă dar și biserici sau capele de cult ortodox. Toate acestea fiind un cumul al activităților din toate salinele pe care le putem vizita.
Turiști din toată lumea vizitează și confirmă frumusețea și beneficiile acestor obiective. Temperatura aerului este relativ constant scăzută, variind între 10 și 16 grade Celsius, iar umiditatea de peste 70%.
Foto https://www.facebook.com/SalromSA
Nu există radiații, alergeni, germeni patologici sau aer poluat. În salină se găsește cel mai curat și pur aer. Este recomandat să vizitezi salina în perioada când temperatura de afară este apropiată de cea din salină pentru a evita orice fel de disconfort.
Cele mai spectaculoase saline care se pot vizita în România sunt:
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari se află în județul Vâlcea, la 120 de km de București și este amenajată și deschisă spre vizitare din anul 2009, la 100 de metri sub pământ cu o înălțime de 70 de metri. A fost reamenajată în 2015. Are o suprafață de 50000 de metri pătrați.
Salina Ocna Dej
Salina Ocna Dej se află în apropierea orașului Dej. De aici încă se extrage sarea gemă industrială și alimentară.
Salina Ocna Sibiului
Salina Ocna Sibiului se află la 290 de km de București și este denumită „Litoralul Ardealului”. Aici sunt numeroase lacuri saline (Brâncoveanu, Rândunica sau Sf. Ioan, Ocnița, Avram Iancu sau Ocna Pustie, Austel, Gura Minei, Verde sau Poporului, Balta de Nămol, Lacul fără Fund sau Lemnelor, Lacurile din Ștrand – Horea, Cloșca și Crișan, Mihai Viteazul, Inului, Mâțelor, Vrăjitoarelor) unele fiind declarate monumente ale naturii.
Foto https://www.facebook.com/SalromSA
Salina Praid
Salina Praid se află în Munții Gurghiului, în localitatea Praid în Harghita iar accesul în salină se poate face și pe cele 300 de trepte la adâncimea de 120 de metri sau cu autobuzul. Aici temperatura medie este de 16 grade Celsius.
Salina Turda
Salina Turda se află în localitatea Turda la o distanță considerabilă de peste 400 de km de București, dar vizitarea ei merită fiecare km parcurs. Aici legendele și spectacolul naturii atrag turiștii pentru a simți unicitatea locului.
Foto https://www.facebook.com/salinaturda
Salina Slănic Prahova
Salina Slănic Prahova se află în localitatea Slănic, județul Prahova. Aflându-se la doar 120 de km de București, salina este atracția turiștilor, mai ales cei străini, care vor să facă și o altfel de vizită, diferită de cele clasice în muzee sau zone urbane.
Mina Unirea se află la peste 200 de metri adâncime și are o înălțime de peste 50 de metri, fiind cea mai salină din Europa care se vizitează. Accesul se făcea cu liftul, dar din cauza defectării acestuia accesul se face cu microbuzele.
Salina Cacica
Salina Cacica se află în Cacica, Suceava, la 36 de km de orașul Suceava. Galeriile salinei sunt săpate manual și ajung la peste 40 de metri adâncime, vizitarea ei făcându-se încă de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Este o salină cu un traseu destul de scurt și simplu, dar interesant pentru iubitorii de astfel de turism.
Salina Târgu Ocna
Salina Târgu Ocna se află în orașul cu același nume din județul Bacău, pe valea pitorească a Trotușului. Salina se află la o adâncime de 240 de metri având în jur de 13000 metri pătrați iar temperatura medie aici fiind de 12 grade Celsius. A fost introdusă în circuitul turistic în anul 2005. În aceasta zona, exploatarea sării se efectua de către localnici care extrăgeau sarea necesară propriului consum, iar surplusul fiind comercializat.
Foto https://www.facebook.com/SalromSA (Salina Ocna Mureş, mina Ştefania (ulterior mina Regina Maria), sala subterană de dans (scanul unei vechi ilustrate ante 1918)
Salina Ocna Mureș
Salina Ocna Mureș se află în Alba la 22 de km de Aiud. Documente scrise despre exploatarea sării de aici sunt datate din anul 1791 și de remarcat este faptul că transportul sării se făcea cu ajutorul plutelor pe râul Mureș. Aici au fost datate nu mai puția de 4 catastrofe miniere în anii 1912, 1954, 1978 și 2010.
Salina Ocna Șugatag
Salina Ocna Șugatag se află la 20 de km de Sighetu Marmației. Izvoarele minerale de aici ai inundat minele vechi de sare făcând din această salină o atracție spectaculoasă pentru turiști dar și o renumită stațiune balneară pentru tratarea multor tipuri de afecțiuni.
Foto https://www.facebook.com/SalromSA
Alte saline și practici tradiționale ale sării
În România, există saline sau mine de sare și în localitățile Coștiui, Rona de Sus, Doftana, Sic și altele mai puțin cunoscute publicului larg. De asemenea, avem și izvoare cu apă sărată pe care localnicii o folosesc în gospodării, cu scopul de a conserva alimente cum ar fi murături, saramură pentru brânză, conservarea cărnii.
Aceste practici tradiționale contribuie la păstrarea unor metode autentice de conservare și reflectă legătura strânsă a comunităților locale cu resursele naturale din zona lor.
Foto https://www.facebook.com/SalromSA
Salinele și circuitul turistic
În România, deschiderea salinelor în circuitul turistic a înregistrat o creștere semnificativă, datorită curiozității tot mai mari a vizitatorilor de a experimenta aceste spații speciale din interiorul pământului.
Beneficiile multiple ale salinelor, precum efectele terapeutice asupra sănătății, au consolidat interesul turiștilor pentru aceste destinații, fapt reflectat în statisticile privind biletele de intrare vândute, care indică o creștere constantă a numărului de vizitatori.
Foto cover https://pixabay.com/photos/light-salt-mine-salt-mine-4741447/